Obeležen značajan jubilej srpske crkve

Uz blagoslov vladike osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, a na nivou baranjskog namesništva ove eparhije, prigodnom akademijom u Belom Manastiru je obeležen veoma važan i značajan jubilej – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Srđan Sekulić 05.06.2019.
Svečana akademija 800 godina autokefalnosti srpske crkve Beli Manastir

Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava pomenuti jubilej i s tim u vezi u celom svetu obeležiće se ova godišnjica kao uspomena na jedan od najvažnijih događaja u istoriji srpskog naroda. Samom obeležavanju pridružila se i Eparhija osečkopolјska i baranjska, a pored nekoliko parohija jubilej je obeležen i na nivou baranjskog namesništva.

- Sveštenstvo arhijerejskog namesništva baranjskog sa ovdašnjim veroučitelјima odlučilo je još ranije da ovu godinu, koja je i jubilarna, posvetimo upravo obeležavanju ove značajne godišnjice. Pre današnje akademije jubilej smo još u martu obeležili u Dardi i Kneževim Vinogradima. Potrebno je napomenuti da nam je ova akademija zaista važna jer smo uspeli da okupimo ovaj malobrojni narod u Baranji, jer opšte poznato je da je iz Baranje otišlo jako puno mladih lјudi, ali uprkos svemu još uvek imamo snage i mogućnosti da organizujemo nešto ovako – naglasio je arhijerejski namesnik baranjski protojerej – stavrofor Đorđe Kovačević.

Srpska crkva svoju autokefalnost dobila je 1219. godine kada je za prvog srpskog arhiepiskopa postavlјen Sveti Sava, brat tadašnjeg srpskog kralјa Stefana Prvovenčanog. Arhiepiskopija će 1346. godine nakon proglašenja srpskog carstva biti uzdignuta na stepen patrijaršije.

Jubilej crkva publika

- Ovaj jubilej je veoma značajan ne samo za našu crkvu nego i za celokupan naš narod. Obeležavanjem ovog jubileja mi se sećamo i svih onih koji su doprineli stvaranju jake srpske srednjovekovne države pa samim tim i stvaranju srpske crkve. Kada to kažem tu pre svega mislim na Svetoga Savu koji je bio svestrana ličnost i kako mnogi tvrde jedan od najznamenitijih lјudi tog perioda ne samo među Srbima, nego i šire – istakao je profesor istorije Zoran Jakšić koji je govorio na pomenutoj akademiji.

Značaj obeležavanja jubileja

Svaki jubilej je na svoj način posebno važan, a oni koji imaju nacionalni karakter tek imaju svoju snagu i važnost. Da bi se dostojanstveno obeležili neophodne su akademije ovakvog tipa, ali i stručni i naučni skupovi na kojima bi se dodatno rasvetlio i uobličio pomenuti period.

- Ovakve akademije su veoma značajne pogotovo na ovom našem prostoru. Značajno je da narod shvati i vidi kako je nastala srpska crkva koji je njen istorijski značaj kroz vekove a naročito u periodu kada nije bilo srpske države. Nažalost, malo smo svesni ovog, ali i drugih značajnih nacionalnih jubileja, ali tu smo da stalno učimo, da istaknemo da su nam i crkva i nacionalna istorija veoma važni pogotovo u kontekstu očuvanja nacionalnog identiteta – napomenuo je Jakšić.

Na akademiji koja je održana u bioskopskoj sali u Belom Manastiru pored profesora Jakšića, u uvodnom delu besedu je održao prota u penziji Mihajlo Marjanac, a u kulturnom i umetničkom delu učestvovali su Georgije Kovačević, Hranislava Mesarić, te učenici srednjih škola u Belom Manastiru.