Obeleženo 40 godina od početka igranja folklora u Bršadinu

Povodom okrulge godišnjice organizatori su 10. jula priredili niz programa koji su završeni svečanim koncertom.

Bršadin 40 godina folklora naslovna

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Vaso Đurđević“ iz Bršadina i Prosvjetinog pododbora koji deluje u ovom mestu, održan je svečani program povodom 40 godina od početka organizovanog folklora u Bršadinu.

– Za danas smo pripremili jedan celodnevni program, a sve je to razlog proslave 40 godina organizovanog folklora u Bršadinu. Naime, prvobitni folklorni sastav u Bršadinu bio je osnovan 1981. godine u organizaciji meštana Bršadina koji su se okupili oko Mesne zajednice. Nakon dve godine osnovano je kulturno-umetničko društvo koje je ponelo ime po narodnom heroju iz našeg mesta Vasi Đurđeviću – istakao je predsednik Prosvjetinog pododbora u Bršadinu Milomir Marunić.

Program je počeo organizacijom turnira u odbojci na pesku koji je organizovalo Udruženje „Klub mladih“, a potom su nastavljeni devetom izložbom ručnih radova i starina Prosvjetine sekcije „Svilen konac“, izložbom starog lovačkog oružja i trofeja u organizaciji Lovačkog društva „Fazan“ Bršadin, te radionicom za decu i mlade „Slama art“ na kojoj se izrađuju slamnate skulpture.

– Radimo razne motive od slame, tu su domaće i divlje životinje, zatim apstrakcije, slova i natpise kao što je slučaj ovde u Bršadinu. Uz malo volje i vežbe može se dosta toga napraviti, a ovde učimo i mlađu generaciju da izrađuju predmete od slame. Meni je ovo najdraža slama jer sam je juče sa njive dovezao, sveža je, zlatna, mirisna i mekana i sad je nabolji trenutak da se radi sa slamom. Dolazeći iz Osijeka u Bršadin uživao sam u prizorima ovršenih žitnih polja i balirane slame, onih velikih okruglih bala kao i onih malih kockastih koje iskreno više volim iako ih je sve manje na našim poljima – naglasio je autor ovih skulptura i umetnički voditelj Udruženja „Slama“ iz Osijeka kipar Nikola Faler.

Bršadin 40 godina folklora tekst

U ovom poslu malo teže je izraditi konstrukciju, ali kada postoji osnovna konstrukcija stavljanje slame je lakši deo posla. Konstrukcija se obično pravi od gvožđa koje se savija, reže i vari i na taj način može duže da traje.

Veliki broj učesnika

Pored ovog dela programa posetioci, pre svega deca i mladi, veliko interesovanje su pokazali i za staro naoružanje.

– Mi smo se priključili ovom programu sa organizacijom izložbe starog lovačkog naoružanja koje je vlasništvo našeg dugogodišnjeg člana iz Vukovara Save Cabunca. Pored toga što je lovac Savo je i ljubitelj starog naoružanja i kolekcionar te smo odlučili da deo onoga što on ima izložimo danas u našem lovačkom domu jer smatramo da je nešto ovako vredno pažnje pogotovo ako pogledamo koliko je tu sa njegove strane uloženo truda, vremena i pre svega novca – rekao je predsednik Lovačkog društva „Fazan“ Bršadin Vladimir Živković.

Narodna igra u danima žetve

Poslednji deo programa bio je vezan za folklor, a uz domaće folkloraše na sceni su svoj nastup imali i članovi kulturno-umetničkih društava „Korijeni Bukovice“ iz Ervenika, „Moslavina“ iz Garešnice, „Branislav Nužić“ iz Borova, Ansambl narodnih igara Vukovar i solistica Milica Jović. Pored folklora i predstavljanja narodne igre i običaja ova manifestaacija je posvećena i žetvi koja je u toku u ovom delu Srema te je dobar deo programa posvećen upravo njoj, odnosno motivima koji su nekad bili ili su još uvek sastavni deo žetve.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.