Obnovljena i svečano otvorena Osnovna škola Nikola Andrić u Vukovaru

Poslednja neobnovljena vukovarska škola čija rekonstrukcija je trajala četiri godine, otvorila je 5. septembra svoja vrata za više od 200 đaka koji se vraćaju u školske klupe svoje matične škole.

Maja Milanović 07.09.2022.
OŠ Nikola Andrić

Prvi dan nove školske godine dan je kada dečiji smeh ponovo odzvanja školskim hodnicima. Poseban razlog za veselje imali su učenici i zaposleni Osnovne škole Nikole Andrića koji su se vratili u svoju školu, čiju su obnovu čekali dugi niz godina.

- Tek kada su učenici ušli u školu postali smo svesni koliko nam znači ova obnova, komentarisali su kako je ovo sada kraljevska škola i stvarno je tako. Srećni smo i uzbuđeni što smo se vratili u svoju matičnu školu i što je ona prekrasna. Mi smo škola u kojoj će se nastava odvijati u jutarnjoj smeni, imaćemo slobodno poslepodne za sve vannastavne aktivnosti koje smo do sada mogli odrađivati u otežanim uslovima, kabinetsku nastavu, školsku dvoranu i kuhinju. Cilj nam je da u školi organizujemo celodnevni boravak kada će i roditelji znati da su im deca na sigurnom i u kvalitetnim uslovima vaspitno-obrazovne institucije – izjavila je direktorka Osnovne škole Nikola Andrić Josipa Kotromanović Sauha.

Za obnovu i opremanje škole utrošeno je oko 25 miliona kuna, od čega su 80 odsto sredstva iz državnog budžeta, a sa po 10 odsto učestvovale su Vukovarsko - sremska županija i Grad Vukovar. Radovi na obnovi škole trajali su četiri godine, a za to vreme nastava za učenike odvijala se u zgradi Osnovne škole Antun Bauer.

- Obnova ove škole trajala je jako dugo, za jedan takav školski objekat nedopustivo dugo. Čitav splet nesrećnih okolnosti koji se dešavao kroz sve ove godine teško da može da opravda ovoliko otezanje, ali je to danas jedna moderna škola. Nije se stvar pokrenula relativno dugo, tek od 2019. godine izmenom zakona koji je onda omogućio da Vlada direktno interveniše sredstvima, čitav proces se ubrzao. Onda smo opet imali jedan nezgodan događaj sa izvođačem i to je odužilo čitav proces. Želim da čestitam svim zaposlenima, učenicima i roditeljima i da im se zahvalim na strpljenju – poručio je ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuks.

OŠ Nikola Andrić tekst

Svečanom otvorenju prisustvovao je i Vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić koji je upozorio na sve manji broj učenika u županiji.

- Nažalost, naša županija osim problema stanja u školama ima problem i sa gašenjem područnih škola, ove godine su nam tri takve škole prestale sa radom. U Vukovarsko-sremskoj županiji ove godine je manje upisano oko 400 učenika. Nadamo se da će se trend okrenuti i da takvih situacija više neće biti. Uslovi u kojima rade nastavnici, učitelji i u koje deca sa radošću dolaze sasvim sigurno će promeniti i taj negativan trend, kao naravno i mogućnost celodnevnog boravka, kako u vrtiću tako i u školama –  rekao je Dekanić.

Ovo je dvojezična škola u kojoj se nastava odvija na hrvatskom, ali i na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ukupno broje oko 200 učenika, od kojih je 25 đaka prvaka.

- Ove godine imamo 12 prvaka, dok je ukupan broj učenika u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu 84. U odnosu na prošlu i pretprošlu godinu ne beležimo pad broja učenika, ali kada bi se osvrnuli da desetak ranijih godina bilo je znatno više đaka, kao verovatno i u čitavoj državi. Ova obnova škole je veliki napredak, protekle četiri godine smo bili u gostima, ali sada smo svoji na svome. Sve je novo, imamo mnogo više sredstava za rad i ovo je za svaku pohvalu – kaže voditeljka nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Osnovnoj školi Nikola Andrić Darinka Arbutina.

Svečanosti su ispred srpske zjaednice prisustvovali predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar i konzuka Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.