Od apstraktnih do realističkih slika

Međunarodna likovna kolonija „Boja Vukovara“ održana je prvog i drugog juna po 27. put u organizaciji SKD „Prosvjeta“ pododbor Vukovar.

Dušan Velimirović 03.06.2024.

Umetničke manifestacije je veoma teško pokrenuti, a pogotovo ponavljati i organizovati iz godine u godinu. Tako nešto međunarodnoj likovnoj koloniji „Boja Vukovara“ polazi za rukom već 27 godina. Samim tim, ovo je trenutno jedna od najdugovečnijih manifestacija u gradu Vukovaru. Svesni su toga i organizatori iz lokalnog pododbora SKD „Prosvjeta“.

- Sve je počelo još 1995. godine kada je likovnu koloniju započeo pokojni Branko Kurucić, a mi smo bili njegovi mlađi saradnici. Njegovim odlaskom, to sam nastavio sa ostalim saradnicima. Imamo donaciju države, Zajedničkog veća opština i Prosvjetine Koordinacije za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem pa na taj način nabavljamo potrebni materijal - priča predsednik SKD „Prosvjeta“ pododbor Vukovar Milenko Živković.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestvovalo je 28 umetnika iz Republike Hrvatske i Republike Srbije.

- Neki od umetnika su više puta učestvovali na ovoj koloniji, dok imamo i slikare koji su došli po prvi put i doneli dosta svežine i dosta kvalitetnih slika, a to će biti pravac po kojem ćemo mi organizovati i ostale susrete. Naš zadatak je da sa kolonije izaberemo slike koje će biti kataloški obrađene i pripremljene za izložbu slika „Boja Vukovara“ koja će biti dogodine. Krajem juna u Vukovaru postavljamo izložbu slika koje su nastale prošle godine. Slike koje nastaju na koloniji imaju svoje izložbe u pododborima Prosvjete širom Hrvatske - ističe Živković.

Od debitanata do redovnih vukovarskih gostiju

Svaki slikar ima potpunu slobodu slikanja pa je tako bilo dosta različitih motiva, ali i umetničkih pravaca. Većina slikara koristila je realizam, ali bilo je i nekoliko apstraktnih umetnika. Nenadu Stojkovu iz Beograda ovo je bilo prvo pojavljivanje na vukovarskoj koloniji, ali je poznat ovdašnjim posetiocima izložbi slika jer je već nekoliko puta slikao u Borovu.

- Na ovoj koloniji sam uradio dve slike, na jednoj je petao koji je moj zaštitni znak, a na drugoj se nalaze rode. Namestilo se da sam dobio inspiraciju jer u dvorištu u kojem se nalazimo postoji gnezdo roda. Nadam se da sam opravdao očekivanja organizatora i da ću biti pozvan i sledeće godine jer je lepa atmosfera, upoznao sam dosta kolega s kojima bih voleo sarađivati i dalje. Na kolonijama slikam ono što volim pošto živim od naručenih radova i oslikavanja zidova, a za svoju dušu radim vojvođanske motive i motive životinja, pretežno ptica pa dođem spreman na koloniju, unapred pripremim i smislim šta bih mogao da slikam - govori nam Stojkov koji takođe radi i barokne ikone na platnu.

Za razliku od Stojkova, Ivica Baček iz Novog Sada postao je već redovan učesnik vukovarske likovne kolonije.

- Uglavnom radim apstraktnu tematiku. Moja filozofija razmišljanja je da nam je isti krvotok novosadski i vukovarski, Dunav, a to nas i povezuje. To je moj način izražavanja da izbacim iz sebe energiju poput Dunava koji teče i ne staje. Na taj način razmišljam i to je moj senzibilitet. Ovde dolazim peti ili šesti put i jedan sam od starijih učesnika. Volim Vukovar i ovde me stalno vraća pozitivna energija. Po vokaciji sam realista, ali s obzirom na to da svakodnevno radim realizam, onda sam ovde izabrao da se izrazim apstrakcijom, kako bih se oslobodio realizma i forme gde čovek mora da ispoštuje kodekse da bi došao do perfekcije. U apstrakciji, u ovom ambijentu gde stvaramo, imamo osećaj slobode - rekao je Baček.

Likovna kolonija „Boja Vukovara“ održava se u sklopu 27. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.