Od malena uče da igraju fudbal

Fudbalski centar Vukovar drugu godinu za redom realizuje projekat „Fudbal bez granica“ u saradnji sa dečijim vrtićima na vukovarskom području.

Srđan Sekulić 20.12.2023.
Deca vrtići fudbal

Osim vukovarskih vrtića u projekat „Fudbal bez granica“ uključeni su i vrtići iz Bobote, Borova, Iloka i Lovasa, odnosno oko 260 mališana direktno je uključeno u ovaj projekat.

- I ove godine odlučili smo da realizujemo projekat „Fudbal bez granica“ koji sufinansira Ministarstvo sporta Republike Hrvatske. Cilj ovog projekta je da decu u vrtićima uvede na neki način u to kako se trenira, dakle u početne obuke i osnove za male fudbalere sa ciljem da ta deca i kada izađu iz vrtića nastave da treniraju i aktivno igraju fudbal u svojim mestima – istakao je predsednik Fudbalskog centra Vukovar Zlatko Vrančić.

Sam turnir je održan iz dva dela, najpre su igrali vrtići iz Vukovara gde su se dve najbolje ekipe plasirale i u muškoj i u ženskoj konkurenciji za finalni turnir na koji su se kasnije uključili i vrtići iz Borova i Iloka. Napravljen je i jedan dodatni turnir u kojem su igrale mešovite ekipe, odnosno oni vrtići koji nemaju dovoljan broj muške ili ženske dece.

- Prošlogodišnje iskustvo nam govori, odnosno povratna informacija iz klubova je takva, da je porastao broj upisa dece u škole fudbala. Samim tim mi smo pokrenuli i takmičenje za te najmlađe početnike od šest do osam godina u koje je ove sezone uključeno šest klubova  i kao takvi smo jedini u Vukovarsko-sremskoj županiji koji imamo ovu vrstu takmičenja – rekao je Vrančić.

Važna sportska aktivnost dece

Sa mališanima su pre turnira dva meseca radili licencirani treneri jednom nedeljno i sam rad je bio na jednom dobrom nivou organizacije. Vukovarski vrtić je sa oba svoja odeljenja bio uključen u ovaj projekat, svako odeljenje sa po tridesetak mališana predškolskog uzrasta.

Deca vrtići fudbal

- Mi smo i ovu drugu godinu uključeni u ovaj projekat, deca su sjajno prihvatila ovu inicijativu kako treninge na kojima su učili osnove fudbala, tako i ovaj turnir. Ono što je vidljivo u odnosu na prethodne godine je da se deca sada ranije uključuju u sportske klubove i imaju više znanja što je jako dobro da već u predškolskom uzrastu budu aktivna u sportu. Inače, u našem vrtiću dva puta nedeljno imamo i sportski program kojeg realizujemo u saradnji sa Udruženjem kineziologa Vukovara i u njega su uključena deca već od svoje četvrte godine – naglasila je direktorka Dečijeg vrtića Vukovar 2 Marina Latinović.

Finalni turnir koji je održan u sportskoj dvorani u Borovu naselju realizovan je tako što su ekipe bile podeljene u tri grupe: muška, ženska i mešovita, a svaka od tih grupa imala je po četiri ekipe gde se igralo po sistemu svako sa svakim. Na kraju su pobednicima, ali i svim učesnicima podeljeni pehari, medalje kao i zahvalnice svima koji su učestvovali u projekti kao uspomena na prve zvanične fudbalske korake.