Održan otvoreni trening fudbalskog kluba Vojvodina

FK Vojvodina održala otovreni trening za dečake u Borovu, a potom su u Boboti i Negoslavcima odigrani turniri sa gostima iz Srbije i Republike Srpske.

Srđan Sekulić 10.05.2023.
Otvoreni trening FK Vojvodina Borovo

Godinu dana nakon prvog održanog otvorenog dana Fudbalskog kluba Vojvodina, na inicijativu generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića ponovo je održan isti događaj na kojem se okupilo gotovo 200 dece.

Organizaciji ovog događaja pridružile su se lokalne samouprave sa ovog područja kao i lokalni fudbalski klubovi koji su na treninge sa trenerima omladinske škole Fudbalskog kluba Vojvodina doveli svoje najmlađe igrače 2012. godišta i mlađe.

- Povod ovih susreta i očekivanja su isti kao i prošle godine, odnosno da širimo sport među mladima, da svake godine okupimo što više dece na jednom mestu. Želim da se zahvalim i domaćinima i mojim prijateljima koji su se odazvali pozivu. Ovakvi susreti su najbitniji za našu dečicu koja su zaista pravo bogatstvo koje na ovaj način upućujemo na prave vrednosti, u ovom slučaju na sport, a odvajamo ih od mobilnih telefona, kompjutera i televizije i kada završe svoje školske obaveze da se posvete zdravom životu – istakao je generalni konzul Aleksandar Nakić.

Da ovakvi susreti imaju svoju svrhu dokazuje i to da su prošle godine nakon prvog otvorenog dana fudbala četiri dečaka sa ovog prostora bila na nekoliko treninga u Novom Sadu, a sličan učinak očekuje se i u narednom periodu, odnosno nakon održanih zajedničkih treninga i turnira.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo ponovo na ovom prostoru gde ćemo prezentovati rad naše omladinske škole. Ideja koja je zaživela prošle godine na jedan određen način nam se svidela i pored ovog otvorenog dana fudbala imali smo i jedan mali turnir, tako da pokušavamo neke naše aktivnosti i da proširimo. Velika je stvar kada uspemo da naš rad i Vojvodinu kao klub prezentujemo u nekim regionima gde ta deca nemaju mogućnost da dođu u Novi Sad. Jedini način je taj da mi dođemo u druga mesta i da u određenim mestima identifikujemo eventualne talente – naglasio je direktor omladinske škole Fudbalskog kluba Vojvodina „Ilija Pantelić“ Duško Grujić.

Omladinci Vojvodine pobednici turnira

Domaćin prvog susreta i otvorenog fudbalskog dana bila je opština Borovo i Fudbalski klub Sloga na čijem su se terenu mališani upoznali sa radom trenera koji su profesionalci u svom poslu.

- Dobra saradnja sa Fudbalskim klubom Vojvodina i na inicijativu Generalnog konzula rezultat su toga što je ovaj otvoreni dan održan u Borovu. Drago mi je što je Borovo izabrano za domaćina jednog ovakvog sportskog događaja i mislim da će ovo bitni jedan podstrek mladim ljudima u našoj sredini da počnu da se bave ovim sportom – rekao je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, a ovom susretu prisustvovao je i direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodine Aleksandar Đedovac koji je isto tako pomogao ovu inicijativu.

Otvoreni trening FK Vojvodina Negoslavci

- Sve radimo zbog dece i kada pogledate koliko ih se okupilo u ova dva dana jasno je da moramo da ih usmerimo na pravi put, da obratimo pažnju na razvoj te dece i da im pokažemo prave vrednosti. Zato je ova inicijativa Generalnog konzula Nakića hvale vredna – istakao je Đedovac.

Nakon otvorenog dana koji je održan u Borovu, drugog programskog dana održana su dva turnira, u Negoslavcima i Boboti. Najpre su se u Negoslavcima sastali omladinci domaćina, Fudbalskog kluba Kulpin iz Kulpina, te FK Vojvodine, dok su nakon toga u Boboti turnir odigrali mladi fudbaleri domaćeg Borca, Željezničara iz Doboja i Vojvodine. Na oba ova turnira igrači Vojvodine bili su najuspešniji.

- Ovi otvoreni treninzi i ovakvi turniri su uvek dobro došli. Iako nisu tako česti, svaki put kada se organizuju mi apelujemo i na decu i na roditelje da se pojave na njima jer je ovo jedno ogromno iskustvo, upoznavanje sa drugom decom, susret sa drugačijim sistemom rada i sa trenerima koji su profesionalci – napomenuo je trener Škole fudbala „Negis“ iz Negoslavaca Josip Tunjić.

- Ovakve inicijative znače nam i zbog razvoja naših mladih igrača, ali i zbog nas trenera koji imamo priliku da vidimo gde smo, kako se to radi u prvoligaškim i renomiranim klubovima, koliko možemo da pariramo ovakvim ekipama, ali najviše zbog druženja dece – zaključio je trener pionira FK Borac iz Bobote Dejan Ivković.

Na ova dva sportska događaja posvećena deci bili su prisutni i predstavnici drugih klubova, a među njima i nekadašnji bivši fudbaleri kao što su Marijan Zovko nekada igrač Hajduka i Vojvodine, te dugogodišnji kapiten Borova i saigrač Siniše Mihajlovića Savo Prodanović.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.