Оdržana Silašijada: od ojkače do sporta

Tradicionalna, jedanaesta po redu manifestacija „Silašijada“ održana je u Silašu u organizaciji tamošnjeg Kulturno-umetničkog društva „Zora“. Veliki broj učesnika i posetilaca okupio se u dvorištu i zgradi kulturnog centra.

Dušan Velimirović 11.09.2018.
Silašijada 2018 KUD Zora

Osim kao smotra folklora, ova manifestacija sadržava i takmičenja u starim tradicionalnim sportovima, predstavljanje rukotvorina i običaja te izbor za najlepšu devojku u narodnoj nošnji. Tako je publika mogla da uživa u tradicionalnim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj iz mesta, potezanju konopca, obaranju ruke i štefetnim trkama „na krkače“ i u džaku. Pravo učešća imali su članovi domaćih i gostujućih KUD-ova.

Uz domaći KUD, u programima su učestvovali i SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba, njen pododbor iz Slatine, zatim SPKD „Prosvjeta“ iz Srednje Slatine u Republici Srpskoj i „Čuvari srpskih običaja“ iz Medine u Mađarskoj. Zanimljivo je da je društvo iz Mađarske prestavljalo dečje pevačko društvo čiji su svi članovi Mađari, ali pevaju na srpskom jeziku.

Čula se i „zabranjena“ ojkača

Po prvi puta na „Silašijadi“ nastupilo je Srpsko kulturno-umetničko društvo „Prosvjeta“ iz Zagreba. Osim folklornom grupom, predstavili su se i svojim pevačkim društvom. Stojan Latinović, član ove grupe, kaže kako je društvo nekada brojalo i više članova.

- Mlade je u Zagrebu danas veoma teško privući jer imaju više izbora, nego njihovi vršnjaci u ruralnim sredinama koji zbog manjka izbora biraju folklor. Članovi KUD-a su Srbi sa svih strana Hrvatske koji su se doselili u Zagreb, uglavnom sadašnji i bivši polaznici pravoslavne gimnazije – kaže Latinović.

Ovo društvo je u Silašu izazvalo pažnju jer su se predstavili i „ojkačama“ koje je ovih dana veoma atraktivna medijska tema u Hrvatskoj.

- U utorak u Zagrebu imamo tribinu na temu „ojkače“ koju će voditi naš poznati novinar Saša Kosanović i biće relavantni ljudi, stručnjaci za tu temu. Nadamo se da će tribina biti veoma posećena i da ćemo tu videti kako dalje s ovom vrstom pevanja koje je zaštitio i UNESKO kao nematerijalnu kulturnu baštinu. I dalje čekamo odgovor na pismo koje smo im poslali i nadamo se njihovom razumevanju – zaključuje Stojan Latinović razgovor na temu „ojkača“.

Jedini KUD u opštini

Odazivom publike i učesnika, ali i održavanjem tradicije zadovoljna je bila i zamenica predsednika domaćeg KUD-a „Zora“ iz Silaša Branka Karan.

- Teško je sve ovo da se organizuje jer je počela škola i društva nisu još počela s radom. Nažalost, pojedina društva se osipaju i prestaju s radom. Ipak, uz pomoć starih prijatelja i poznanika idemo dalje i ne odustajemo. Radimo na tome da primimo što veći broj mladih. Dosta putujemo i zabavljamo se. Upravo smo danas zakazali i dva gostovanja – priča Branka Karan.

KUD „Zora“ je jedino kulturno-umetničko društvo s područja opštine Šodolovci i zato imaju i članove koji nisu iz Silaša. Jedna od njih je i Vanja Maletić iz Šodolovaca.

- Folklorom se bavim već jedno pet godina. Odlučila sam se za ovaj KUD jer je jedini na području naše opštine i nakon jednog njihovog nastupa imala sam želju da budem deo toga. Najomiljeniji nastupi su mi bili takmičenje u Vrnjačkoj Banji i gostovanje u Grčkoj – kaže Vanja.

Nagradu za najbolju narodnu nošnju osvojila je tradicionalna nošnja koju je nosila članica SKD „Prosvjeta“ iz Srednje Slatine u Republici Srpskoj.