Okučani: Hramovna slava i slava Veća srpske nacionalne manjine

Na Mitrovdan 8.11. obeležena je hramovna slava i slava Veća srpske nacionalne manjine opštine Okučani. Svetu liturgiju u hramu Svetog Dimitrija u centru Okučana predvodio je episkop slavonski Jovan uz sasluženje sveštenstva iz ove eparhije.

Dušan Velimirović 11.11.2018.
mitrovdan okučani 2018 episkop slavonski jovan

Proslave poput ove prilika su da se veliki broj meštana okupi i zajedno proslavi hramovnu slavu. Srpska pravoslavna crkva i lokalno opštinsko te županijsko  Veće srpske nacionalne manjine jedini su nosioci kulturnih i društvenih aktivnosti Srba na ovom području. Zbog toga su ovakvi događaji veoma značajni, ne samo za Okučance, već i za Srbe iz okolnih mesta.

- Ovih dana će započeti obnavljanje parohijskog doma, završavanje fasade hrama i polako uređenje unutrašnjosti, između ostalog i krećenje zidova kako bi ovaj hram bio mnogo svetlije mesto, a ne taman kao što je sada - kaže episkop slavonski Jovan.

Episkop je zadovoljan razvojem događaja u svojoj eparhiji, najviše zbog dolaska vernika na službe te proslavama poput ove u Okučanima.

- Hvala Bogu, ovde u zapadnoj Slavoniji je u porastu dolazak naroda na bogosluženja, pogotovo na velike praznike. Imamo jednu potpuno novu, pozitivnu situaciju. Događa se jedna potpuna obnova hramova, najviše u važnijim mestima eparhije. Ta mesta su drevno središte eparhije Pakrac, zatim Jasenovac koji je poznat kao veliko stratište našeg naroda, rodno mesto patrijarha Pavla Kućanci i manastir Orahovica –priča episkop Jovan.

U izjavi za naš portal pričao je o nedavnom pronalasku pravoslavnih fresaka iz 16. veka u obližnjem manastiru Orahovica.

- To je najzapadnije pronalazište kasnovizantijske umetnosti u srednjoj Evropi. Hrvatski konzervatorski zavod kreće sa restauracijom koja će trajati nekoliko godina – zaključuje episkop.

„Imamo decu koja idu na pravoslavnu veronauku i nemamo nikakvih problema zbog toga“

Osim hramovne slave, isti dan je obeležena i slava Veća srpske nacionalne manjine opštine Okučani.

- Uz srpsku pravoslavnu crkvu, zaslužni smo za obnovu našeg hrama kao i za dobijanje potrebne dokumentacije za izgradnju parohijske sale koja bi koristila vernicima za razne proslave. Jedno od kapitalnih uspeha našeg veća je uvođenje pravoslavne veronauke i srpskog jezika u školu pre šest godina – kaže predsednik VSNM-a opštine Okučani i zamenik načelnika ove opštine Siniša Martinović.

Nastava se u ovdašnjoj osnovnoj školi odvija po modelu C (model po kojemu se nastava izvodi na hrvatskom jeziku uz dodatnih dva do pet školskih časova namenjenih učenju jezika i kulture nacionalne manjine) jer nema potreban broj srpskih đaka kako bi se uspostavila nastava po B ili čak A modelu.

- Mislim da je taj „strah“ kod našeg naroda da svoju decu upisuju po modelima obrazovanja nacionalnih manjina postao samo neka vrsta izgovora. Imamo decu koja idu na pravoslavnu veronauku i nemamo nikakvih problema zbog toga. Smatram da bi svi Srbi iz opštine Okučani svoju decu trebali upisati na nastavu po modelu C – priča Martinović.

Izgubili sela, ali čuvaju običaje

Okolna sela na području Okučana su bila većinom naseljena srpskim stanovništvom. Nakon vojne operacije „Bljesak“ došlo je do nasilnog iseljavanja srpskog stanovništva i tada je demografska slika ovog dela Slavonije umnogome promenjena. Srpsko stanovništvo danas čini 22,7 odsto od ukupnog broja stanovnika na području celokupne opštine.

- Vraćamo krsne slave u naša sela. U Rogoljima smo vratili mesnu krsnu slavu Pokrova presvete Bogorodice, u Bodegraj i Lađevac Veliku Gospojinu, u Okučane svetog velikomučenika Dimitrija, a radimo na tome da krsne slave postepeno vratimo i u druga okolna sela. Odnos lokalne samouprave prema srpskoj zajednici je bolji nakon lokalnih izbora 2017. godine. Nadamo se da će taj odnos biti još bolji. Imamo svoje predstavnike u opštinskom veću ispred SDSS-a, tako da rešavamo probleme u hodu, ali se uvek desi neki sklop okolnosti pa se sve to uspori. Cilj je da se u ovom mandatu reši većina problema koja se tiču naše zajednice – zaključuje Siniša Martinović.

Mitrovdan okučani 2018 episkop slavonski jovan

Nakon svete liturgije, program obeležavanja krsne slave hrama i veća nastavljen je u prostorijama lokalnog doma kulture gde je upriličen kulturno-umetnički program u kojem su nastupili pevači ansambla narodnih igara i pesama „Veselin Masleša“ iz Banjaluke. Pre početka umetničkog dela programa, okupljenima su se obratili predsednik Veća srpske nacionalne manjine i zamenik načelnika opštine Okučani Siniša Martinović, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije Dušan Nogić i predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđan Jeremić.

Liturgiji i svečanom programu su, između ostalih, prisustvovali i dožupan Vukovarsko-sremske županije Đorđe Ćurčić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, načelnik opštine Okučani Aca Vidaković te ostali zvaničnici s područja Slavonije, ali i gosti iz Republike Srpske.

Primetan je manjak mladih ljudi

Osim stanovnika Okučana, većinom starije životne dobi, svetoj liturgiji i svečanom programu prisustovavali su i stanovnici obližnjih mesta, ali i Okučanci u rasejanju - od Republike Srpske pa sve do Australije. Jedan od pripadnika mlađe generacije s područja zapadne Slavonije koji se rado odaziva na događaje u organizaciji srpske zajednice je mladi agronom iz Nove Gradiške Goran Nogić.

- Ovo je najveći skup Srba u zapadnoj Slavoniji.Manifestacije poput ove su prilika da stanovnici koji su se iselili s ovog područja dođu ovde i da svi zajedno pokažemo većinskom narodu da je srpska zajednica živa, da ne odustajemo, da se trudimo sačuvati naš identitet i preneti ga na mlađe generacije te da ostajemo ovde i ne idemo nigde. Ovakva okupljanja opstaju na selima, ali je u gradovima situacija drugačija. U Novoj Gradišci i Slavonskom Brodu su porušene pravoslavne crkve pa se službe odvijaju u improvizovanim prostorima i zato ovakvi skupovi nisu fizički mogući upravo zbog nedostatka prostora – priča Goran.

Mladih Srba je ostalo veoma malo na ovom prostoru, ali je suživot s većinskim narodom bolji nego što je bio ranije.

- Među mladima nema  većih problema. Uvek ima nekih ekstremnih slučajeva, ali oni su u manjini. Problemi nastaju prilikom zapošljavanja  jer mladi Srbi ne dobijaju poslove zbog isticanja pripadnosti srpskom narodu prilikom prijave za poslove. Nezaposlenost je najveći problem među mladima jer samim tim nisu u mogućnosti da se osamostale i formiraju porodicu. Suživot nije toliki problem jer su se ljudi tokom godina navikli jedni na druge i shvataju da moraju koegzistirati na istom prostoru – zaključuje Goran priču iz perspektive mlade osobe sa područja Zapadne Slavonije.

Treći hram u Okučanima

Hram svetog velikomučenika Dimitrija je treći pravoslavni hram na području Okučana. Prvi hram je bio posvećen svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu i sazidan je početkom 17. veka, a drugi koji je nosio ime svetih apostola Petra i Pavla sagrađen je 1752. godine, ali je srušen u Drugom svetskom ratu 1942. godine. Sadašnji hram svetog velikomučenika Dimitrija sagrađen je 1969. godine.

hram svetog velikomučenika dimitrija okučani

Opština Okučani nalazi se u Brodsko-posavskoj županiji podno gore Papuk, iznad doline reke Save i čini ga 17 naselja. Poznata je po velikim stradanjima u poslednjem ratu i vojnoj akciji „Bljesak“ nakon koje je iselilo srpsko stanovništvo koje se uglavnom nikada nije vratilo u svoj zavičaj.