Omladinci sa istoka Hrvatske se oprobali na treningu Vojvodine

Omladinska škola fudbalskog kluba Vojvodina gostovala u Trpinji gde je provela akciju „Voša te zove – budi i ti Vošin klinac“.

„Voša te zove – budi i ti Vošin klinac“ kamp Vojvodina

Na inicijativu generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića, a uz saradnju i podršku fudbalskog kluba Vojvodina, održan je otvoreni trening u Trpinji na stadionu fudbalskog kluba Sinđelić.

Akcija pod nazivom „Voša te zove – budi i ti Vošin klinac“ okupila je više desetina dece uzrasta od 8 do 13 godina.

– Na ovu ideju došli smo sa ciljem da okupimo klubove iz onih sredina gde su značajno zastupljeni Srbi kako bismo omasovili sport i da ovo na kraju bude pobeda sporta. U tome smo i uspeli, bez i malo lažne skromnosti, zahvaljujući našim domaćinima iz fudbalskog kluba Sinđelić iz Trpinje, načelnika opštine Trpinja Miroslava Palića kao i svih drugih načelnika opština koji su se odazvali našem pozivu. Ovo je veliki dan za fudbal u Trpinji i okolnim mestima jer deca su naše blago, a vidite da su se odazvali u velikom broju i bilo bi ih još više da nismo na kraju školske godine i da smo mogli da uskladimo termine – istakao je generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Alekdandar Nakić.

Po njegovim rečima u planu su još određene aktivnosti na ovom polju, ukoliko uslovi dozvole već krajem avgusta. Iz fudbalskog kluba Vojvodina, odnosno njihove omladinske škole „Ilija Pantelić“ u Trpinji učešća je uzelo deset trenera kao i 25 omladinaca 2010. godišta.

– Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas ovde i što imamo mogućnost da prezentujemo rad fudbalskog kluba Vojvodina i naše omladinske škole. Naša omladinska škola je poznata u jednom širem regionu Evrope i iznedrila je dosta poznatih i priznatih fudbalera kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Želja da prezentujemo naš rad ovde je rezultat neke saradnje unazad nekoliko godina, ali sa dolaskom našeg prijatelja za generalnog konzula u Vukovaru uspeli smo da organizujemo dolazak ovde kod dobrih domaćina i što je još bitnije sa velikim brojem dece – naglasio je direktor omladinske škole FK Vojvodina Duško Grujić koji je i istakao da dobri fudbaleri stasavaju i u malim sredinama.

– To pravilo još uvek važi i kada gledamo s nekog motoričkog razvoja dece, ona koja su iz manjih sredina daleko bolje prihvataju motoričke zadatke od one dece koja su iz urbanijih sredina.

Veliki podstrek za daljnji rad sa decom

Ideju da se ovakav mini kamp održi u Trpinji sa zadovoljstvom su prihvatili iz fudbalskog kluba Sinđelić koji ima dve takmičarske selekcije, petliće i pionire.

–  Svako ovakvo okupljanje za naše male sredine znači jako puno, ovoliko dece na terenu do sad nije bilo. Ovo je zaista jedan značajan dan kako za decu koja se nalaze na terenu tako i za lјude koji su došli da vide sve ovo. Zato se zahvaljujem generalnom konzulu na ovoj inicijativi u nadi da će se ovakva saradnja nastaviti i u budućnosti – rekao je predsednik FK Sinđelić Trpinja Slobodan Knežević.

„Voša te zove – budi i ti Vošin klinac“ kamp Vojvodina

Na Sinđelićevom stadionu okupila su se deca iz više sredina, okolnih mesta, koja treniraju u fudbalskim klubovima iz Bobote, Negoslavaca, Sremskih Laza, Dalja, Vukovara, Trpinje, a podršku ovoj inicijativi dali su i načelnici opština sa ovog područja.

– Ova ideja je fantastična i nastavak je odnosa iz nekog prethodnog perioda mada moram reći da je sa dolaskom novog generalnog konzula mnogo toga dodatnog i zaživelo i da se on zaista trudi da poveže što više nas Srbe sa ovih prostora sa našom matičnom državom. Ujedno, ovo je jedna dobra prilika da naša deca i naši treneri koji ovde rade nauče nešto novo, steknu neka nova iskustva i nova prijateljstva koja će im sigurno kasnije dobro doći – istakao je zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić.

– Sama akcija je hvale vredna. Mi kao domaćini potrudili smo se da sve prođe u najboljem redu i da omogućimo sve potrebne uslove za ovaj jednodnevni kamp. Želja nam je da razvijamo sportske aktivnosti među najmlađim naraštajima i da ih potičemo kako finansijski tako i organizaciono – naglasio je u svojstvu domaćina načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić.

Ukupno osamdesetak mališana uzeli su učešća na ovom otvorenom treningu jednog od najstarijih srpskih fudbalskih klubova i dvostrukog šampiona bivše Jugoslavije. Nakon prvog dela u kojima su obavljeni treninzi odigrane su i dve utakmice igrača 2010. godišta sa vršnjacima iz omladinskog pogona fudbalskog kluba Vojvodina u kojima su gosti imali više uspeha i pobedili sa 6:1 u prvoj, odnosno sa 2:1 u drugoj utakmici.