Opština Trpinja predstavila projekat „Zaželi“ kojim je zaposleno 15 žena

Na teritoriji opštine Trpinja krenula je druga faza projekta, odnosno programa zapošljavanja žena „Zaželi“ na kojem će biti angažovano, odnosno zaposleno 15 žena sa područja ove opštine.

Zaželi Trpinja

Projekat „Zaželi“ u Trpinji će trajati 16 meseci od čega 12 meseci se odnosi na zapošljavanje žena i pružanje usluga korisnicima. U sklopu projekta biće osigurane potrepštine za krajnje korisnike na mesečnom nivou.

– Ovo je nastavak projekta Zaželi na području opštine Trpinja, odnosno njegov drugi deo. Zadovoljni smo kako projekat teče i sa zapošljavanjem i sa prikupljanjem korisnika, smatramo da je ovo jedan dobar projekat socijalnog tipa gde pomažemo svojim stanovnicima kada su one osnovne životne potrebe u pitanju – istakao je načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić.

Pored 15 zaposlenih žena još dve osobe rade na projektu kao voditelj i kao asistent na projektu. Partner na ovom projektu Opštini Trpinja je Udruženje „Treća životna dob“ kao i obavezni partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu brigu Vukovar.

– Naš plan je bio da imamo 90 korisnika, međutim ljudi se svakodnevno javljaju i taj broj će biti veći. Udruženje „Treća životna dob“ provodi projekat i ima sklopljen sporazum sa Opštinom Trpinja o međusobnim obavezama i pravima vezanim za provođenje samog projekta, a udruženje inače ima iskustva od ranije kada su ovakvi i slični projekti u pitanju jer na području naše opštine delujemo već 15 godina i pružamo pomoć starijim osobama. Sve žene angažovane na ovom projektu sa radom su počele 17. avgusta, prošle osposobljavanje vezano za zaštitu na radu, upoznale se sa pravilima vezanim uz Kovid-19 i drugo. Maksimalan broj koliko jedna zaposlena žena može da ima korisnika nije određen, ali je zato određen minimalan broj koji ni u jednom trenutku ne sme da bude manji od šest korisnika – naglasila je voditeljka projekta Biljana Todorčić.

Nezaposlene žene srećne zbog prilike da rade

Iskustva sa ovim projektom kako kažu su izuzetno pozitivna. Zaposlene žene pružaće pomoć u kući pre svega u održavanju stambenog prostora, zatim u nabavci lekova, uputnica kod lekara, u nabavci osnovnih potrepština, plaćanju računa i drugo.

– Zadovoljna sam što sam ponovo primljena i dobila mogućnost da se zaposlim jer sam pre ovog bila pet godina nezaposlena. Imam sedam korisnika i dobro sarađujem sa njima. Od pomoći zapravo najviše traže druženje, da s njima pričamo i da provedemo neko određeno vreme – kaže Tanja Ponjević iz Bršadina koja je angažovana na ovom projektu.

– Raduje me što sam ponovo dobila posao, ali i zbog ličnog iskustva i iskustva na terenu. Takođe, naši korisnici su zadovoljni, mnogo im to znači, pre svega činjenica da im svaki dan neko otvori vrata – rekla je Biljana Gašparović iz Vere.

Vrednost ovog projekta je nešto manje od 1,4 miliona kuna, u potpunosti finansiran iz sredstava Evropske unije, odnosno evropskog socijalnog fonda. Sam projekat se odvija pod motom „Osećaj veće vrednosti“.