Opština Trpinja proslavila svoj dan i krsnu slavu

Vidovdan se u opštini Trpinja proslavlja kao Dan opštine i kao krsna slava, a ove godine domaćin proslave bilo je selo Pačetin.

Dan opštine Trpinja

Odlukom opštinskog rukovodstva Dan opštine Trpinja svake godine obeležava se u nekom drugom selu, budući da u njenom sastavu ima sedam naselja. Pored Trpinje i Pačetina tu su još Bobota, Vera, Bršadin, Ćelije i Ludvinci. Svečana sednica Opštinskog veća održana je pod natkrivenom letnjom pozornicom pri pačetinskom Domu kulture u prisustvu brojnih uzvanika, načelnika susednih opština, meštana Pačetina i ostalih mesta u trpinjskoj opštini.

Izgradnja dva vrtića i reciklažnog dvorišta najznačajniji projekti

Po tradiciji proslava je započela osvećenjem slavskog kolača, a nakon toga je načelnik opštine Miroslav Palić prisutne upoznao sa rezultatima koje je opština postigla od prošlogodišnjeg Vidovdana do danas.

– U zadnjih godinu dana bili smo dosta aktivni i radili smo na brojnim infrastrukturnim objektima, a najvažniji od svih su, svakako, Reciklažno dvorište i dva dečja vrtića u Boboti i u Trpinji čija izgradnja još uvek traje. Pored aktivnosti na održavanju komunalne infrastrukture i kulturni i sportski život u opštini bio je vrlo sadržajan. Opština je sve to na pravi način pratila i pomagala u skladu sa svojim mogućnostima i planom o raspodeli sredstava namenjenih za tu svrhu – rekao je načelnik Palić.

Kada je reč o odlivu stanovništva koji je u istočnoj Slavoniji i zapadnom Sremu već poprimio oblik epidemije ni opština Trpinja nije ostala imuna na tu pojavu. Opština ima vrlo mali manevarski prostor da se tome efikasnije suprotstavi, ali čini onoliko koliko može kako bi to bar usporila.

– Mladi ljudi iz zemlje odlaze zbog nemogućnosti da se zaposle ili zbog malih zarada. Mi, kao lokalna samouprava, pokušavamo da koliko možemo podignemo standard naših građana kroz poboljšavanje infrastrukture, ali mi nismo u mogućnosti da otvaramo nova radna mesta i to je od opštine nemoguće i očekivati. To treba da rade privrednici, normalno, onoliko koliko im to uslovi poslovanja i privređivanja dozvoljavaju. Naš je posao da meštanima naših sela život učinimo što pristojnijim na način da imaju rešenu komunalnu infrastrukturu, dobre puteve, dobro vodosnabdevanje, opskrbu električnom strujom, komunalne usluge i slično – kaže načelnik.

Svakom selu podjednako

Budući da opština u svom sastavu ima sedam naselja opštinsko rukovodstvo nastoji da na pravi način zadovolji potrebe svih sela na svojoj teritoriji.

– Ne postoji vaga koja može da izmeri da li su potrebe svih naših sela podjednako zadovoljene jer su i te potrebe od sela do sela drugačije. Svako selo ima svoje specifičnosti i posebne zahteve. Mi nastojimo da u pravo vreme i na najbolji mogući način na sve te potrebe i zahteve odgovorimo i verujem da u tome uspevamo – ističe Palić.

Opština je redovno konkurisala na projekte evropskih fondova ali je konkurencija na tom polju jako velika i nije uspevala da se izbori za sredstva.

– Mislim da je to bilo jedno testiranje naše zainteresovanosti za te projekte. Mi smo to svakako bili ali nažalost nismo prolazili. Sada smo uspeli da dobijemo sredstva iz Evropskog fonda za ruralni razvoj za jedan vrtić, reciklažno dvorište gradimo sredstvima iz Evropskog fonda za koheziju, a energetsku obnovu zgrade opštine vršimo sredstvima Fonda za zaštitu okoline. Očekujem da ćemo i u narednom periodu biti sve uspešniji po tom pitanju – kaže načelnik Palić.

Nakon video prezentacije o rezultatima postignutim u protekloj godini upriličen je i kratak kulturni program koji su pripremili članovi muzičke Etno grupe „Đurđevak“ iz Bobote izvodeći odabrane tradicionalne i narodne srpske pesme.

Svečanosti povodom Dana opštine Trpinja pored načelnika susednih opština, sveštenstva i gostiju iz susedne Srbije prisustvovao je i Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić.