Organizovana fišijada nakon duže pauze

Zajedničko veće opština organizovalo je fišijadu u restoranu Mornar u Vukovaru nakon više od dve godine zbog već poznatih epidemioloških razloga.

Srđan Sekulić 18.10.2021.
Fišijada Mornar

Fišijada u organizaciji Zajedničkog veća opština ranijih godina je po tradiciji uvek bila poslednja jer su se na njoj okupljale najbolje ekipe. S obzirom da ove godine nije bilo organizovanih fišijada po drugim mestima ekipe su učestvovale po pozivu, a u takmičarskom delu okupilo se njih dvanaest.

- Pre svega zbog epidemioloških mera nismo bili u mogućnosti da prošle godine organizujemo fišijadu, a ove godine smo gledali da ispoštujemo sve mere i da nastavimo ovu tradiciju kuvanja fiša jer je ovaj naš kraj specifičan po tome. Iako se ove godine fišijade nisu održavale po drugim mestima odlučili smo da po pozivu dovedemo ekipe i da učestvuju na našoj tradicionalnoj manifestaciji – istakao je u ime organizatora predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Organizatori su ovom prilikom odlučili i da podele nekoliko desetina porcija fiša ljudima koji nisu učestvovali u takmičarskom delu, a svoju ekipu imalo je i Zajedničko veće opština koja je bila van konkurencije ovog takmičenja.

- Svakako ranijih godina je kvalitet bio daleko bolji i fali mnogo toga u kuvanju dobrog fiša. Mislim da je paprika kao osnovni dodatak u fišu odigrala najveću ulogu i da je zbog toga sveukupan kvalitet nešto ispod očekivanog. Pobednički fiš se izdvojio po osnovnim parametrima kao što su ukus, boja, gustina i to je kod njega presudilo – naglasio je predsednik ocenjivačke komisije Jovan Vukajlović.

- Kvalitet je solidan s obzirom da nismo imali takmičenja po drugim mestima odakle su nam na ovu završnu fišijadu dolazili oni najbolji, odnosno ekipe i takmičari koji su osvojili prva tri mesta. Pošto ove godine nismo imali druga takmičenja pozvali smo one koji su najčešće učestvovali na fišijadama. Kvalitet je svakako različit, ima onih koji su jako dobro skuvali, a ima i onih koji baš ne zadovoljavaju neke standarde – istakao je član komisije Branko Kostić.

Trofej u rukama iskusnog majstora fiša

U takvom odnosu snaga i kvaliteta izdvojili su se oni najbolji koji su od strane organizatora nagrađeni prikladnim trofejima. Najbolji fiš ove godine skuvala je ekipa iz Vukovara koju je predvodio Siniša Nedeljković, drugo mesto pripalo je fudbalskim veteranima iz Borova, a treće je otišlo u Baranju, ekipi iz Bolmana.

Fišijada Mornar

Slavlje pobedničke ekipe

- Nastavio sam gde sam stao prošle godine, iako je broj ekipa zavidan i kvalitet je dobar, malо ljudi ima taj potpuni osećaj za kuvanje kvalitetnog fiša. Svi oni znaju da kuvaju, ali ipak treba znati malo više. Tajna je i u tome da moraš da voliš ribu jer posle fišijade mi ponovo idemo na pecanje i ponovo ribu spremamo za ručak – zaključio je ovogodišnji pobednik Siniša Nedeljković.

Organizovane fišijade već duži niz godina izazivaju veću pažnju i po pravilu okupljaju veći broj učesnika. Ova fišijada u organizaciji Zajedničkog veća opština završila je u nadi da će se već sledeće godine na njoj okupljati oni najbolji majstori u kuvanju ovog specijaliteta sa svih fišijada organizovanih na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.