Osnovnoškolci pokazali zavidno znanje iz istorije

Kviz znanja za učenike osnovnih škola „Njegovo veličanstvo – čika Pera” o kralju Petru Karađorđeviću održan je juče u Borovu, a takmičili su se učenici iz tri osnovne škole sa istoka Hrvatske.

Dušan Velimirović 16.12.2022.
„Njegovo veličanstvo – čika Pera” OŠ Borovo Negoslavci Trpinja kviz Kralj Petar I Karađorđević

Ponovo je Borovo bilo domaćin školskog kviza vezanog za tematiku koju učenici zajedno sa svojim nastavnicima obrađuju na nastavi. Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije organizovalo je kviz znanja „Njegovo veličanstvo – čika Pera”. Bila je ovo prilika da učenici pokažu, ali i prošire svoje znanje kroz zabavnu vannastavnu aktivnost.

- Ideju smo dobili povodom 101. godišnjice smrti kralja Petra 1. Oslobodioca i mi smo želeli da na taj način posetimo i naše sumeštane i decu na njegov lik i delo. Priključile su nam se tri osnovne škole sa svojim nastavnicima i učenicima koji su prvo poslušali predavanje, a nakon toga su učestvovali i u kvizu. Nadamo se da ćemo u budućnosti priključiti i druge škole u kojima se nastava odvija po A modelu obrazovanja, u prvom redu mislimo na škole iz Vukovara, ali pričekaćemo sledeću godinu, pa ćemo videti da li ćemo proći na konkursu – pojašnjava ideju za osmišljavanje programa, u ime organizatora, sekretar VSNM Vukovarsko-sremske županije Dušan Latas.

Pre samog kviza održano je i kratko predavanje o životu i vladavini kralja Petra 1, ali i o njegovim savremenicima, profesora istorije Zorana Jakšića koje je pripremio uz pomoć koleginica Ljiljane Vuković i Dejane Okovački.

- Deca su veoma zainteresovana za vannastavne aktivnosti, ali što se tiče istorije, situacija je kao i sa drugim predmetima. Ima dece koja to vole, a ima i one koja ne vole. Radimo naravno i nacionalnu istoriju, ali u manjoj meri, nego škole u matičnoj državi. Postoji interes za određeni deo gradiva, konkretno današnja tema Kralj Petar I spominje se tek na kraju sedmog i početkom osmog razreda. Učenici najviše vole časove o Karađorđu, Prvom srpskom ustanku i Nemanjićima – priča o zainteresovanosti đaka za lekcije iz istorije nastavnica ovog predmeta u osnovnim školama iz Negoslavaca i Trpinje Dejana Okovački.

Učenici znali odgovore na sva pitanja

Na kvizu su učestvovali učenici iz Osnovnih škola Borovo, Trpinja i Negoslavci koje su dale svaka po četiri učenika. Po dva učenika su bila raspoređena u dve mešovite ekipe koje su nosile imena „Njegovo veličanstvo” i „Čika Pera”. Ovakav raspored bila je i prilika da se upoznaju učenici iz različitih mesta, ali i da međusobno sarađuju.

„Njegovo veličanstvo – čika Pera” OŠ Borovo Negoslavci Trpinja kviz Zoran Jakšić Kralj Petar I Karađorđević

- Istoriju sam počeo da obožavam od sedmog razreda, pogotovo takozvanu modernu istoriju. Presudili su događaji koje smo tada obrađivali na nastavi, a na internetu sam pronašao i šire pojašnjavanje tih lekcija. Svideo mi se način na koji su te lekcije objašnjene. To mi je pomoglo da bolje upamtim gradivo pa je poraslo i moje interesovanje za ovaj predmet zato sam pitao da li mogu da učestvujem i na nekom takmičenju. Prvi put je to bilo na županijskom takmičenju prošle godine. Nisam prošao dalje, ali bar sam se zabavio. Kada sam video da postoji ovakvo takmičenje zaista mi je bilo drago i jedva sam čekao da dođem i pokažem svoje znanje. Pre ovog kviza, gledao sam dokumentarce i kratke video-zapise o Kralju Petru. Jedan video je trajao možda tri i po minuta, a ja sam ga detaljno gledao 40 minuta sve dok nisam upamtio što više detalja – priča o svojoj ljubavi prema istoriji učenik osmog razreda Osnovne škole Negoslavci Mihajlo Jeckov.

Učenici su na kvizu pokazali zavidno znanje, na sva pitanja su tačno odgovorili. Pobedila je ekipa koja je imala više sreće jer je nakon svakog tačnog odgovora ekipa okretala tzv. „kolo sreće” i na taj način osvajala bodove. Svi učesnici su nagrađeni slatkim paketima.