Ostrovci ponovo na streljani

U organizaciji streljačke sekcije „Trap-skit“ koja je aktivna unutar Lovačkog društva „Jelen“ iz Ostrova, prošle nedelje održano je gađanje glinenih golubova.

Srđan Sekulić 24.09.2019.
Gađanje glinenih golubova Ostrovo

Bilo je ovo prvo gađanje glinenih golubova koje se nakon više godina ponovo organizuje u Ostrovu. Na pomenutom takmičenju učestvovalo je jedanaest ekipa i to u tri discipline: ekipno, pojedinačno i fer-plej.

- Ostrovo je bilo poznato po strelcima koji su gađali glinene golubove. Mi koji smo nešto mlađi ovde u društvu ponovo smo pokrenuli streljačku sekciju i odlučili smo da organizujemo ovo takmičenje. Za prvi put, nakon mnogo godina, zadovoljni smo brojem prisutnih ekipa, a plan nam je da ovo takmičenje nastavimo i u budućnosti i da se što više ekipa okupi ovde na našoj streljani – kaže predsednik ostrovske streljačke sekcije Alen Manojlović.

U ekipnoj konkurenciji najuspešnija je bila ekipa „Gaj 2“ iz Županje sa ukupno pogođenih 105 letećih meta, druga je bila ekipa „Jelen“ Gaboš, a treći su bili Iločani iz ekipe „Srndać“. U pojedinačnoj konkurenciji prvo mesto je osvojio član ekipe „Jelen“ Gaboš Nikola Živković sa pogođenih 15 od 15 letećih meta, a u fer-plej konkurenciji najbolji je bio Mato Martinović iz Slavonskog Broda.

Streljačka tradicija

Gađanje na glinene golubove u Ostrovu ima dugu tradiciju. Naime, još 1956. godine osnovano je Streljačko društvo „Partizan“ koje je sve do raspada Jugoslavije učestvovalo na brojnim takmičenjima širom Jugoslavije pa je tako, između ostalog, na državnom prvenstvu 1971. godine u Kragujevcu osvojilo visoko sedmo mesto.

- Baš na ovoj poljani gde se danas održava ovo takmičenje, ta naša stara generacija započela je celu ovu priču. Oni su bili jedna od najboljih ekipa u okolini, pa i šire. U Koški su osvojili prelazni pehar, bili su prvaci u Crnoj Bari, ali i u mnogim drugim mestima. Ja pripadam nekoj međugeneraciji, između one stare i ovih mladih momaka koji danas organizuju ovo takmičenje i koji su puni energije, tako da mislim da će se tradicija nastaviti i dalje – kaže Veseljko Mrmoš čiji je otac Dragoljub jedan od osnivača i pokretača ove lepe streljačke priče u Ostrovu po kojoj je ovo mesto bilo poznato daleko van ovog područja.

Gađanje glinenih golubova Ostrovo Markušica tekst

Po nepisanom pravilu većina strelaca su i lovci, odnosno članovi lovačkih društava, mada ima i onih koji se jedino i isključivo bave samo gađanjem, ali takvi primeri su retki, barem kod amatera. Ako govorimo o gađanju na glinene golubove mora se napomenuti da se radi o jednom skupom i zahtevnom sportu.

- Mislim da je ovo pojedincima velika strast, čak vrlo često i veća od samog lova. Nekada se pucalo sa lovnim puškama, danas uglavnom svi imaju trap puške i puca se sa municijom od 24 grama. Ovo je skup sport, uvek je to i bio, ali nije najskuplji sport i svakako nije skup za onog ko to voli – naglašava Mrmoš.

Takmičenje u Ostrovu pomogli su opština Markušica i Zajedničko veće opština, a na streljani je bila mašina koju je opština Markušica donirala svim streljačkim društvima koja su aktivna na području ove lokalne samouprave.