Otvoreni Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

Prosvjetin pododbor iz Belog Manastira bio je trećeg septembra domaćin otvaranja Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Dušan Velimirović 06.09.2021.
Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Beli Manastir ani skd prosvjeta

Nakon godinu dana pauze, prouzrokovane pandemijom koronavirusa, ponovo su organizovani Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Svečano otvaranje ovogodišnje, 24. po redu manifestacije održano je u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru.

Ove godine otvaranje je bilo akademskog tipa, odnosno organizatori su se potrudili da naprave kratki program u kojem su nastupili pevačka grupa Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Osijeka, ženska pevačka grupa ANI SKD „Prosvjeta“ iz Vukovara kao i pesnik Milenko Vasiljević Čiko iz Osijeka koji je recitovao svoje pesme o krsnoj slavi, rodnom selu kojeg više nema i ljubavi.

- Ovo svečano otvaranje bio je prvi program, a sutradan je u Osijeku održano i pesničko veče, zatim nas 11. septembra u Ostrovu očekuje dramsko veče. Za nedelju dana u Vukovaru će biti održana dvodnevna likovna kolonija, a isti dan će u Bijelom Brdu biti smotra folklora. Svečano zatvaranje manifestacije biće održano 26. septembra u Vukovaru – govori o programu ovogodišnjih Dana kulture Srba predsednik belomanastirskog pododbora Dejan Jeličić.

Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Beli Manastir

Posetioci su imali priliku i da vide izložbu Boje Vukovara.

Kao nekadašnji aktivni folkloraš, Jeličić je živi svedok svih do sada održanih Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema od premijernog izdanja pa do sad.

- Učesnik sam još od 1997. godine kada je manifestacija pokrenuta, a iste godine je osnovan i naš pododbor. Ove godine slavimo 24. godišnjicu postojanja. Na početku je to bilo masovnije jer smo i na otvaranju nastupali sa folklorom. Sada je to malo drugačije, pre nekoliko godina je promenjena koncepcija otvaranja pa je sad akademskog tipa. Naša folklorna grupa će se predstaviti na smotri folklora u Bijelom Brdu. Pre smo imali i susrete pesnika i recitatora gde su učestvovali i naši članovi, ali zbog pandemije koronavirusa, te susrete više ne održavamo – objašnjava Dejan Jeličić.

Ovogodišnje izdanje svečano je otvorila potpredsednica Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Radmila Latas.

- Prošla godina je bila specifična budući da je pandemija zaustavila mnogo toga pa i rad kulturno-umetničkih društava koje deluju u okviru SKD „Prosvjeta“. Sigurno da je bilo izuzetno važno da se bavimo kulturom, ali isto tako i da čuvamo zdravlje svih učesnika, tako da je u toj situaciji zdravlje prevagnulo. Prošla godina je bila teška, zatvorena, nije bilo događanja, niti proba. Ove godine smo uspeli da krenemo sa probama. Negde od šestog meseca kada su mere malo popustile, kulturno-umetnička društva i sva ona koja deluju u okviru SKD „Prosvjeta“ započeli su sa svojim probama, osim Ansambla narodnih igara koji je radio sve vreme jer je imao posebnu dozvolu. Razveselilo nas je to što konačno sve ono što deluje u okviru Prosvjete ima dozvolu da krene sa radom kako bi naši članovi svoj trud i sve ono što su uvežbali na probama mogli da prezentuju na nastupima – priča Radmila Latas.

Nakon kraja programa, na istom mestu održana je i izložba slika sa ovogodišnje likovne kolonije „Boje Vukovara“.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.