Paketi iz Srbije ulepšaće proslavu Svetog Save deci iz zapadne Slavonije

Iz Mačvanskog upravnog okruga stiglo više od 300 paketića za decu u Požeško-slavonskoj županiji.

Nikola Milojević 25.01.2022.
Nikola Ivanović i Dejan Drakulić Zapdna Slavonija

Mačvanski upravni okrug iz Republike Srbije pripremio je i poslao paketiće za decu pripadnike srpske nacionalne manjine u Požeško-slavonskoj županiji. Više od dve stotine paketića stiglo je najpre u Vukovar u Zajedničko veće opština gde ih je 25. januara preuzeo zamenik županke Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović.

- Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je okupio tamošnje opštine i svi zajedno su nam poslali ove poklone. Zajedničko veće opština i Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru su nam pružili su logističku podršku i svima se od srca zahvaljujemo. Već večeras ćemo deo ovih paketa podeliti kada u manjem obliku budemo imali Svetosavsku akademiju, a sutra ćemo to napraviti u Pakracu. Onoj deci koja ne budu na ovim priredbama ili liturgijama ćemo paketiće odvesti po kućama ili ćemo ih posetiti na nastavi srpskog jezika i pisma ili veronauke – rekao je Nikola Ivanović.

Pored svetosavskih paketića, i Komesarijat za izbeglice Vlade Republike Srbije poslao je ovom prilikom pakete zimske odeće za decu iz finansijski najugroženijih porodica u Požeško-slavonskoj županiji.  U ovu akciju više organizacija i institucija uključilo se i samo Zajedničko veće opština koje je za decu zapadne Slavonije pripremilo školski pribor i sveske.

- Ova akcija je ogledalo onoga kako bi kao srpska zajednica trebalo da funkcionišemo, da se nadopunjujemo, sarađujemo i zajedno čuvamo naš verski i nacionalni identitet. Ovom prilikom, kroz razgovor sa predsednikom ZVO-a Dejanom Drakulićem, smo dogovorili i buduću saradnju u pogledu rada sa mladima, organizacijom letnjih ili zimskih škola za najmlađe.  Sarađivaćemo i na poljima kulture i antifašizma i to bi mogao biti jedan dobar model saradnje nas iz zapadne Slavonije sa Srbima na istoku Hrvatske. Želja nam je da se naša deca upoznaju, putuju i da zajedno uče i na taj način da se stvaraju bolje i dinamičnije veze među Srbima u Slavoniji – istakao je Ivanović.