Parastos na srpskom vojničkom groblju “Aleja” u Vukovaru

Na srpskom vojničkom groblju "Aleja" u Vukovaru, u subotu 8. septembra, održan je parastos i pomen za sve žrtve rata u ovom gradu.

Slavko Bubalo 09.09.2018.
parastos na aleji

I ovogodišnji parastos na Aleji upriličili su Veće srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Srpska pravoslavna Crkvena opština vukovarska.

U prisustvu članova porodica postradalih, brojnih sugrađana i predstavnika društvenog života Vukovara načalstvovao je, arhijerejski namesnik vukovarski, paroh Prve parohije vukovarske Saša Kuzmanović uz sasluženje paroha negoslavačkog Dragomira Živanića, borovonaseljskog Slobodana Blažića, sotinskog Miladina Spasojevića, sremskolazačkog Save Simića i paroha Druge parohije vukovarske Vukašina Cvetojevića.

Nakon molitve, prota Kuzmanović održao je poučnu besedu, govoreći o životu i smrti i njihovom poimanju u životu hrišćana, a u ime Veća srpske nacionalne manjine prisutnima se obratila i predsednica Veća Mirjana Oreščanin.

- I ove godine okupili smo se na ovom mestu da odamo počast i da se setimo naših mrtvih. Naša je obaveza da ovde dolazimo, da budemo uz članove porodica naših postradalih sumeštana i da ne dozvolimo da se oni zaborave - rekla je Oreščanin.

Nakon parastosa vence ispod centralnog krsta u Aleji položili su predstavnici Udruženja porodica nestalih i ubijenih srpskih civila "Protiv zaborava", predstavnici Veća srpske nacionalne manjine Vukovara, Zajedničkog veća opština, Samostalne demokratske srpske stranke i Demokratskog saveza Srba.