Parastos za poginule Borovčane u ratu devedesetih

Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo organizovalo je 15. septembra Dan sećanja na svoje, u poslednjem ratu, postradale sumeštane.

Slavko Bubalo 18.09.2018.
Parastos Borovo

Ispred spomenika podignutog za 74 poginulih Borovaca parastos su služili borovski sveštenici Čedo Lukić, Milenko Grebić i Dragan Serdar.

- Nakon osnivanja manjinskih veća u Hrvatskoj VSNM opštine Borovo preuzelo je organizaciju parastosa poginulim meštanima Borova. To je i naša dužnost i naša obaveza i u svakom slučaju treba bar jednom godišnje da se prisetimo onoga što se dešavalo i bez naše volje i bez naše krivice nego sticajem okolnosti koje su se dešavale tokom raspada bivše Jugoslavije. Teško je sve to govoriti, pravdati i objašnjavati u društvu koje je tim ratnim zbivanjima još uvek opterećeno. Nama, koji smo rođeni nakon Drugog svetskog rata i koji smo o tom ratu slušali razne priče možda je tek sada jasno zašto je to tako onda bilo. Za sve nas bilo bi dobro da se okrenemo budućnosti i da ekonomski osnažimo ovaj naš prostor, a onih koji su tragično izgubili živote u ovom poslednjem ratu treba da se sećamo i da im odamo dužno poštovanje – rekao je za naš portal predsednik borovskog VSNM-a Dušan Latas uoči početka parastosa.

Oni koji su nekoga izgubili nikada ne mogu da nađu mir

Ovogodišnji parastos u Borovu održan je u senci najava vukovarskog gradonačelnika da će 13. oktobra biti održan protest zbog „ćutanja institucija o zločinima“ u ratu 1991. čime se ponovo otvaraju teme koje ni posle 27 godina nisu zaključene.

- Za mene je to normalno. Svi oni koji su izgubili nekoga svoga tokom bilo kog rata nikada ne mogu da nađu mir. Međutim, isto tako mislim da ne treba toliko toga da bude u javnom prostoru. Svi mi možemo da žalimo, da budemo i za i protiv, ali činjenica je da se u našem javnom prostoru ta tema poteže kao posledica nekih drugih dešavanja, a to je tema o kojoj se na takav način ne može diskutovati i koja se na taj način ne može rešavati – rekao je Latas.

Porodice, prijatelji, komšije i predstavnici institucija u mestu u molitvi su se prisetili svojih poginulih, a vence na spomen-obeležje podignuto 2011. godine, položile su delegacije Veća srpske nacionalne manjine opštine Borovo i porodica poginulih, Opštine Borovo, Zajedničkog veća opština, Samostalne demokratske srpske stranke, Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, Udruženja porodica nestalih “Protiv zaborava” iz Vukovara, Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Borovo, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo i Udruženja “Plavi Dunav”.