Pesme posvetili jubileju svoje crkve

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije peti put za redom održana ja manifestacija „Deca pesnici roda svoga“ čiji je cilj afirmacija pesništva i lepog pisanja među učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu.

Deca pesnici roda svoga

Program manifestacije „Deca pesnici roda svoga“ održan je u dvorani Osnovne škole „Dragutin Tadijanović“ u Vukovaru koja je tom prilikom bila ispunjena gotovo do poslednjeg mesta.

– Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije koje je pokrovitelj ove naše manifestacije. Kao i svake godine cilj nam je da ovom prilikom okupimo učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu, a naš osnovni cilj ujedno jeste i da podstaknemo učenike da uče i neguju svoj jezik i pismo – istakao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Ovogodišnja tema konkursa na kojeg su se prijavljivali učenici vezana je za osmovekovni jubilej od autokefalnosti srpske crkve.

– Mi smo i ove godine dobili veliki broj radova, imamo 27 pesama učenika iz sedam osnovnih škola. Svake godine određujemo temu koja je vezana uz srpski narod, a za ovu godinu opredili smo se za temu vezanu za jubilej naše crkve. Ono što je bitno u ovom konkursu, insistiramo da radovi budu napisani rukopisnom ćirilicom i na taj način želimo da negujemo ćirilicu kao jedno od najsavršenijih pisama u svetu – naglasila je potpredsednica ovog manjinskog veća Vesna Vujić.

Savinim putem kroz predstavu beogradskih glumaca

Za odabir najboljih učeničkih radova bila je zadužena komisija od četiri člana koju su činile profesorke Milica Stojanović, Vesna Vujić, Snežana Šević i Jadranka Radošević.

– Ove godine odlučili smo da dodelimo prvo, drugo i dva treća mesta jer zaista nismo mogli tako lako da se odlučimo i izaberemo najlepše pesme. Prvo mesto osvojila je Tamara Petričević iz OŠ „Negoslavci“, drugo mesto pripalo je Doroteji Bijelić iz OŠ „Bršadin“, a treće mesto dele Elena Petrović iz OŠ „Trpinja“ i Nemanja Kesonja iz OŠ „Bobota“, dok je za najlepši ćirilični rukopisni rad odabran učenice Dragane Papak iz OŠ „Borovo“ – napomenula je Vesna Vujić.

Pre dodele priznanja najboljim učeničkim radovima, svoj ton ovoj manifestaciji dali su i beogradski glumci predvođeni pesnikom Miodragom Jakšićem, stalnim učesnikom ove manifestacije.

Deca pesnici roda svoga

– Mi smo ove godine manifestaciji dali doprinos jednim književno-scenskim prikazom „Savinim putem“, gde smo govorili o osamsto godina Srpske pravoslavne crkve i uopšte o najvažnijim događajima za srpski narod u tih dugih osam vekova, a kroz likove mnogih znamenitih Srba čije smo mudre misli i reči uvrstili u ovu predstavu kako bi ova deca sa sobom ponela nešto od toga što su danas ovde imali priliku da vide i čuju – istakao je Jakšić.

Autor teksta i režije ove predstave je Miodrag Jakšić koji se u predstavi pojavljuje i kao glumac, a pored njega tu su i glumci okupljeni oko glumačke družine „Arte“ Fuad Tabučić, Aleksandra Radaković, Bojana Urošević i Mihajlo Jakšić, a njima se pridružio i učenik vukovarske Gimnazije Uroš Antić. Na kraju programa nagrađenim učenicima i svima onima koji su pomogli ovaj program uručena su priznanja, te izražena podrška prosvetnim radnicima koji su u štrajku.