Pesnik svog zavičaja

Plodotvoran rad Milenka Vasiljevića Čike rezultirao je još jednom zbirkom pesama koja je predstavljena u osječkom pododboru Prosvjete.

Srđan Sekulić 04.05.2023.
Milenko Vasiljević Čiko Promocija Osijek

Nedavno je iz štampe izašla nova knjiga Milenka Vasiljevića Čike pod nazivom „Stihom i tugom kroz zavičaj” koja je krajem aprila promovisana u prostoru osječkog pododbora Prosvjete. Ovo je 11. po redu knjiga pomenutog autora koji u svojim delima i pesmama piše o zavičaju, deci, ljubavi.

- Ideje da se piše o zavičaju nikada ne presušuju. Još kao dete sam otišao iz svog rodnog kraja, ali su moji roditelji tamo živeli i uvek sam se njemu vraćao. Nažalost, 1991. godine, u onim nemilim događajima koji su nas zadesili, ostao sam bez svog zavičaja tako da je moj zavičaj sada prazan i pust – kaže Milenko Vasiljević koji je rođen tokom Drugog svetskog rata 1943. godine u Sekulincima, jednom od većih sela voćinskog kraja. Danas u ovom mestu više niko ne živi, a kuće su porušene u ratu 1991. godine. Poslednja Čikina zbirka spletom životnih okolnosti vezana je za navedenu temu, iako je prvobitni plan bio nešto sasvim drugo.

- Najpre sam želeo da izdam knjigu moje haiku poezije, međutim u oktobru prošle godine ostao sam bez supruge koja je preminula i u tom momentu, obuzet tugom, napisao sam desetak pesama, potom sakupio još i objavio ih u ovoj zbirci.

Brojne aktivnosti Prosvjete u Osijeku

Na promociji u Osijeku o Čikinom opusu, njegovim pesmama i delima, govorili su njegovi dobri poznavaoci i prijatelji, profesor Nikola Živković i kolega po peru Dragoljub Vojnović.

- Naše uzajamne veze, kako između nas dvojice, tako i između naša dva rodna mesta koje je delila samo jedna šuma, su veoma jake. Čiko je formiran književnik, on je stvaralac koji pokriva ovaj kraj i to su mnogi prepoznali kao nešto što je veoma bitno – naglasio je na promociji Nikola Živković uz isticanje važnosti pisanja o zavičaju, odnosno o krajevima gde su živeli ili još uvek žive pripadnici srpskog naroda.

- Ovakvo stvaralaštvo je jako važno za naš narod jer mi sada zaokružujemo jedan prostor koji književno oblikujemo, a taj prostor nije do sada bio dovoljno obrađen i zato je potrebno da se piše, da se stvara, da ostavljamo što je moguće više ovakvih dela – kaže Živković.

Milenko Vasiljević Čiko Promocija Osijek

Pored toga što je aktivan kao književni stvaralac, Milanko Vasiljević Čiko aktivan je i kao član pododbora Prosvjete u Osijeku, a njegov aktivizam prepoznat je i od publike koja je do poslednjeg mesta ispunila prostor pododbora na pomenutoj promociji.

- Čiko je naš značajan član, čovek koji je jedan od osnivača ovog pododbora još 1996. godine. Vrlo je aktivan i kao član našeg pododbora, on je i u njegovom predsedništvu, puno nam pomaže i sarađuje – kaže predsednik osječke Prosvjete Zdenko Čikara koji ističe i da ovaj pododbor u poslednjih nekoliko meseci ima i priliv novih članova, a mnogi od njih aktivni su i u sekcijama koje su pokrenute.

- Što se tiče članstva ova godina je veoma obećavajuća. Naime, dobili smo oko 15 novih članova kako dece tako i odraslih. Imamo brojne radionice koje su veoma dobro posećene i u okviru sekcija brojne aktivnosti – istakao je Čikara.

Ovaj Prosvjetin pododbor ima dobru saradnju i sa Maticom srpskom, a svoj rad predstaviće 5. maja i u ovoj instituciji u Novom Sadu, kada će ujedno biti održana i promocija knjige Zorana MiškovićaSrpska kulturna, sportska i zanatlijska društva u Osijeku”.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.