Petogodišnju saradnju škole iz Srbije i Hrvatske nije zaustavila ni epidemija

Nastavljena uspešna saradnja osnovnih škola iz Vukovara i Subotice koje imaju dvojezičnu nastavu na hrvatskom i na srpskom jeziku.

OŠ „Matko Vuković” iz Subotice oš dragutin tadijanović vukovar zoran jakšić

Saradnja OŠ „Dragutin Tadijanović” iz Vukovara i OŠ „Matko Vuković” iz Subotice traje već punih pet godina. Škola u Subotici je takođe dvojezična, nastava se odvija na srpskom i na hrvatskom jeziku. Subotičani Vukovarčane pozivaju na Svetosavske dane, manifestaciju koja u Subotici traje nedelju dana i u nju su uključene sve škole u tom gradu. Dodeljuju se i nagrade za literarne i likovne radove, a kulminacija svega je pozorišna predstava subotičkog Dečjeg pozorišta.

– U manifestaciji smo i sami učestvovali svih tih godina, a ove smo zbog nastale situacije sa koronom naše druženje nastavili putem interneta. Učestvovali smo na njihovom literarnom konkursu na koji su se pored naše škole prijavile po jedna škola iz Sarajeva i Budimpešte i petnaest škola iz Subotice. Naša učenica Roberta Brdarić iz 5. razreda osvojila je na ovom konkursu drugo mesto za svoj rad pod naslovom „Pismo Svetom Savi”. Ona je poreklom sa Banije pa je u jednom emotivnom pismu svecu ispričala potresnu priču o Baniji i zemljotresu koji je pogodio taj kraj Hrvatske, a odličan rad imala je i Lena Vatralj učenica 4. razreda – objašnjava prof. Zoran Jakšić.

Dobra saradnja dve škole ogleda se u učešću OŠ Dragutin Tadijanović na Dečjoj nedelji koja se obeležava svake godine od 1. do 7. oktobra. Tada su u posetu Subotici zajedno išla deca i iz srpskih i iz hrvatskih odeljenja ove vukovarske škole.

– Upravo smo 22. februara obeležili i Dan maternjeg jezika i ponovo smo uključili i jedne i druge. Oni su sa svoje strane uključili hrvatsku i srpsku decu, a mi iz Vukovara srpsku i hrvatsku. Dakle pripadnike manjine i većine iz oba grada. Preko te video konferencije recitovana je poezija srpskih i hrvatskih pesnik, učenici su pisali haiku poeziju, radili razne kvizove i bilo je jako zanimljivo i lepo – kaže prof. Jakšić.

Planova za nastavak saradnje ne nedostaje, ali ona pre svega zavisi od situacije sa prelaskom granice i svega drugog što je povezano sa borbom protiv koronavirusa. Neće nedostajati ni zajedničkih projekata kulturne i međudržavne saradnje. Za to postoji obostrana volja.