Uspešna saradnja osnovnih škola iz Subotice i Vukovara

U petak 5. maja predstavnici Osnovne škole „Matko Vuković” iz Subotice u kojoj se nastava odvija po A modelu posetili su Vukovar i Zajedničko veće opština.

Osnovna škola matko vuković dragutin tadijanović zajedničko veće opština

Nakon saradnje koja traje već pet godina, učenici Osnovne škole „Matko Vuković” iz Subotice, direktorka i voditeljka projekata posetili su Vukovar gde dva dana učestvuju u projektnoj nedelji Osnovne škole „Dragutin Tadijanović” čija je ovogodišnja tema Energija. Na taj način Vukovarčani kolegama iz Subotice žele da prikažu i druge oblike učenja i rada, ali i da istovremeno od njih nauče nešto novo.

– Izuzetno mi je drago da smo danas u Vukovaru domaćini Osnovnoj školi Matko Vuković iz Subotice. Naša saradnja traje već pet godina, svake godine učestvujemo na Dečijim svetosavskim danima u Subotici gde vodimo naše učenike koji učestvuju u kulturno-umetničkom programu. Tu saradnju proširili smo i na Dan maternjeg jezika kada nam oni priređuje materijale, kvizove za učenike, lektiru iz nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a kako je u njihovoj školi zastupljena i nastava na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu naši učitelji to naprave za njihove učenike na hrvatskom jeziku. Na taj način našim učenicima u jednoj i drugoj školi osiguravamo izvorne govornike hrvatskog, odnosno srpskog  jezika i unapređujemo nastavu – kaže direktorka osnovne škole Dragutin Tadijanović iz Vukovara Lidija Miletić.

Iz subotičke Osnovne škole „Matko Vuković” ističu kako je saradnja sa Republikom Hrvatskom dugogodišnja i veoma uspešna, ne samo sa predstavnicima iz Vukovara, nego i iz drugih gradova.

– Imamo 600 učenika u našoj školi, od toga je 100 učenika u nastavi na hrvatskom jeziku. Funkcionšemo po A modelu, gde je nastava u potpunosti na hrvatskom nastavnom jeziku raspoređena u odeljenja od prvog do osmog razreda. Svaki razred ima po jedno odeljenje i nastava se odvija u dva objekta. Imamo prvi ciklus u jednom objektu, dok od petog do osmog razreda se ide u drugi objekat. U opštini Subotica nismo jedina škola, četiri su takve škole na našem području. Takođe, imamo i predškolsko obrazovanje na hrvatskom nastavnom jeziku, te nekoliko smerova u srednjoj školi – izjavila je direktorka Osnovne škole „Matko Vuković” Mirjana Stevanović.

U sklopu posete Vukovaru i Osnovnoj školi „Dragutin Tadijanović”, predstavnici Osnovne škole „Matko Vuković” iz Subotiće posetili su i Zajedničko veće opština Vukovar gde su ih dočekali predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović, predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić i predsednik ove ustanove Dejan Drakulić.

– Posebno mi je drago što se na sastanku razgovaralo o budućoj saradnji i poseti učenika iz Subotice na projekat Kaligrafije koji se realizuje krajem avgusta ili početkom septembra, ali i na Brankove dane u Vukovaru. Zajedničko veće opština će, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, pomagati i odlazak vukovarske dece u Suboticu, kako bi se što bolje povezala i negovala međusobna saradnja – istakao je ovom prilikom Drakulić.