Podela donacija manjinskom veću, sportistima i KUD-ovima

Zajedničko veće opština juče je uručilo donacije Veću srpske nacionalne manjine iz Jagodnjaka, fudbalskim klubovima i dizaču tegova Nikoli Todoroviću. Danas su ugovore o finansiranju potpisala kulutrno-umetnička društva.

Dušan Velimirović 12.05.2021.
vsnm jagodnjak zvo dalibor tatarin donacije

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić najpre se sastao sa predsednikom Veća srpske nacionalne manjine opštine Jagodnjak Daliborom Tatarinom i tom prilikom uručio donaciju u vidu platna i projektora koje će koristiti više srpskih institucija sa područja ove baranjske lokalne samouprave.

- Izašli smo u susret VSNM-u Opštine Jagodnjak koje nam se obratilo sa molbom da im kupimo platno i projektor koje je potrebno za rad mnogih udruženja na području njihove opštine. Osim Vukovarsko-sremske pokrivamo i Osječko-baranjsku županiju, a Jagodnjak je jedna od za nas najvažnijih opština, pogotovo na području Baranje jer je to jedina opština u kojoj srpska zajednica čini većinu i nosi vlast. Pomogli smo apsolutno odmah po zaprimanju molbe i drago nam je da možemo prisustvovati uručenju donacije predsedniku jagodnjačkog manjinskog veća uz želju da sva udruženja na području ove lokalne samouprave sa srećom koriste doniranu opremu i da doprinese oplemenjivanju bogatog društvenog života – pojašnjava predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Bonovi za opremu fudbalskih klubova

Nakon toga održan je sastanak sa predstavnicima 17 fudbalskih klubova koji deluju na ovim prostorima. Povod za ovaj sastanak bilo je uručivanje kupona od 3.000 kuna koji će klubovi moći da iskoriste za kupovanje sportske opreme.

zvo donacije fudbaleri

- Ova donacija nam mnogo znači jer se oprema lako kida i uništava, jednom godišnje mora da se promeni pa ćemo kupon utrošiti na kopačke. Naš klub igra treću županijsku ligu vinkovačkog središta. Nalazimo se na šestom mestu u konkurenciji 12 klubova, što je dobar rezultat s obzirom na veličinu sela i broj stanovnika. Uvek je potrebno više finansijskih sredstava jer dosta novca trošimo na opremu i uređivanje igrališta. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti i više sredstava od opštine. Nisu toliko loši uslovi, ali mogu da budu i bolji. Uglavnom, najveći problem je to što nas nema. Klub postoji već 95 godina, a nas je sve manje pa je pitanje da li ćemo izdržati do stote godišnjice – pričao o stanju u Fudbalskom klubu Čelik iz Gaboša sekretar Dragoslav Zorić.

Takođe, predsednik Jeremić sastao se i sa juniorskim šampionom u dizanju tegova Nikolom Todorovićem koji će sledeće nedelje otputovati u Uzbekistan na Svetsko prvenstvo juniora u dizanju tegova. Zajedničko veće opština pružilo je Nikoli finansijsku pomoć kako bi na što bolji način u Uzbekistanu predstavio svoju državu i zajednicu.

- Treme ima uvek, pretpostavljam da se tako oseća svako dete mojih godina, pogotovo kad putuje na neko svetsko takmičenje. Verujem da će me brzo proći jer je tako bilo i na mom prvom takmičenju. Mnogo mi znači što sam deo tročlane reprezentacije i što sam baš ja odabran u svojoj konkurenciji jer sam se jako trudio i trenirao prijašnjih godina da ostvarim rezultat. Veoma sam počašćen pozivom na takmičenje. Ovim sportom se bavim poslednjih pet godina, takmičim se u kategoriji do 73 kilograma. Rekord u trzaju mi je 100 podignutih kilograma, a u izbačaju 121 kilogram. Ova donacija će mi pomoći za kupovinu opreme i suplemenata koje koristim – kaže Nikola (16) koji je i šampion Hrvatske u svojoj kategoriji.

zvo donacije nikola todorović

Srđan Jeremić istakao je da mu je čast što je ugostio ovako mladog i perspektivnog sportistu zato što će na Svetskom prvenstvu uz Republiku Hrvatsku predstavljati i srpsku zajednicu.

Potpisani ugovori o finansiranju sa kulturno-umetničkim društvima

ZVO i Savet za nacionalne manjine potpisali su 29. aprila ugovor kojim ova institucija Vlade Republike Hrvatske finansira kulturni amaterizam Srba na prostoru delovanja ZVO-a i novinski list Izvor. Za 2021. godinu Savet je za finansiranje ovih potreba izdvojio milion i 166 hiljada kuna što su najveća do sada odobrena sredstva ZVO-u za kulturu i medije. Kulturno-umetnička društva koja su sredstva od Saveta za nacionalne manjine ostvarila preko Zajedničkog veća opština potpisala su danas ugovore o dodeli finansijskih sredstava.

KUD-ovi sredstva iz saveta zvo donacije

Ukupno je devet KUD-ova i udruženja apliciralo putem ZVO-a, a to su: KUD „Branislav Nušić“ iz Borova (80 hiljada kuna), KUD „Ostrovo“ (48 hiljada kuna), KUD „Sloga“ iz Vukovara (40 hiljada kuna), KUD „Zora“ iz Silaša (50 hiljada kuna), KUD „Živojin-Žiko Mandić“ iz Kneževih Vinograda (64 hiljade kuna), KUD „Branko Radičević“ iz Dalja (60 hiljada kuna), SKUD „Sveti Sava“ iz Tenje (29 hiljada kuna), VSPD „Javor“ iz Vukovara (35 hiljada kuna) i Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova (35 hiljada kuna).

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović i saborska zastupnica i članica Saveta za nacionalne manjine Dragana Jeckov.