Podmlađuju društvo i osmišljavaju nove aktivnosti

Lovci iz Vere rade na podizanju brojnih objekata kao i na organizaciji različitih aktivnosti.

Lovci Vera

Lovačko društvo „Fazan” iz Vere broji 33 člana, a veći priliv novih mlađih članova primetan je u proteklih nekoliko godina. Ovo društvo najaktivnije je udruženje građana u ovom mestu i tokom godine ima niz aktivnosti koje nisu vezane samo za lov i lovstvo uopšte, nego organizuje i mnoge druge društvene i zabavne manifestacije.

Povod za okupljanje članova društva i njihovih prijatelja krajem aprila u lovačkom domu u Veri bio je skori završetak radova na kompleksu koje je ovo društvo dobilo na korišćenje od opštine Trpinja. Naime, pored samog doma izgrađena je terasa sa pratećim objektima kao i streljana za karabinsko pucanje.

– Od prošle godine, a nadam se da će tako biti i ubuduće, krenuli smo sa organizacijom lovačke zabave koju ćemo i ove godine održati 15. jula, kao i takmičenje u kuvanju fiša, fišijade, koju ćemo praviti na Preobraženje. Na ovom našem prostoru sa izgradnjom ovih pratećih objekata imamo sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje jednog društva koje je po proseku godina društvo sa dosta mladih članova, a u najavi je i uključivanje još nekoliko momaka koji su izrazili želju da postanu lovci i članovi našeg društva – ističe predsednik LD „Fazan” Vera Boško Stojanović.

Kompleks lovačkog doma i drugih objekata nalazi se na periferiji ovog mesta, na mestu gde je nekada bila divlja deponija, a sam prostor obuhvata površinu od oko četiri katastarska jutra.

– Sa ovim mi svakako nećemo stati, planiramo da se kompletna ova parcela uredi na adekvatan način, da se ogradi, zasadi drveće, da napravimo jedno lepo i uređeno mesto. Svedoci smo da ovde više nema divlje deponije, a to je sve postignuto trudom i radom članova društva kao i sa pomoći opštine Trpinja, a za ovu streljanu zahvalni smo kako opštini tako i Zajedničkom veću opština te drugim ljudima koji su nam u ovom poslu pomogli – naglašava Stojanović.

Pucanje sa čeke još na čekanju

Lovci Vera

Inicijativa da se napravi streljana za karabinsko pucanje potekla je od dvojice članova, a ovu ideju prihvatila je i većina drugih članova, tako da se vrlo brzo krenulo i u samu realizaciju.

– Bili smo na nekoliko karabinskih takmičenja i svidela nam se ideja da napravimo ovako nešto kod nas i naravno da organizujemo i takmičenje. To je neka drugačija vrsta druženja i takmičenja u odnosu na recimo trap disciplinu koja je ovde popularna. Za čeku smo tražili nacrte iz šumarije, a to su nacrti iz 1986. godine iz vremena kada su lovočuvari u šumarijama i lovištima radili samo posao lovočuvara, odnosno provodili su po nekoliko sati na čekama. Odlučili smo da je malo proširimo zbog mesta ukoliko bi se zbog takmičenja neko morao nalaziti gore – kaže jedan od inicijatora ove akcije i pomoćnik lovnika Milan Dabić.

U izradi čeke koja je sastavni i neophodni deo jedne ovakve streljane učestvovalo je nekoliko članova i sami su bili majstori za ovu čeku. Takođe, planirano je i da se vrlo brzo streljana stavi u funkciju, odnosno da se već krajem aprila organizuje takmičenje, međutim zbog proceduralnih razloga ono je otkazano.

– Obavešteni smo od strane policije da je pucanje zabranjeno i ista ta odluka zapravo važi za prostor cele Vukovarsko-sremske županije. Razlog je taj jer streljane moraju da zadovoljavaju maksimalne propisane uslove, a ovo što smo mi radili je možda malo više od nekih minimalnih uslova – objašnjava Dabić.

Sam nasip je tri metra visine i nekoliko metara debljine, postavljene su i dodatne trake, signalizacija, ali bez obzira na to neophodno je da se uradi još niz drugih poslova kako bi se osigurali svi potrebni uslovi za konačno stavljanje u funkciju ove streljane i kako bi ovo društvo dobilo još jednu manifestaciju na kojoj bi se okupilo nekoliko desetina učesnika kako iz Vere tako i iz drugih okolnih mesta.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.