Podsećanje na sjajnog pevača

Vukovarska Prosvjeta organizovala je u okviru svog stalnog programa „Skup audiofila u večeri vinila“ veče posvećeno pevaču Jovanu Perajliću.

Srđan Sekulić 06.03.2024.

Jovan Perajlić je rođen u Trpinji 1952. godine, a svoju karijeru započeo je sedamdesetih godina prošlog veka kao vokalni solista u tamburaškom orkestru Radio-televizije Novi Sad. Na programu u Vukovaru, uz Jovanove pesme sa gramofonskih ploča, o njemu je govorio dugogodišnji prijatelj Živojin Jergić.

- Ovo je drugi put da ja obeležavam neko veče o Jovanu Perajliću, prvi put je to bilo u kino dvorani u Borovu negde sredinom devedesetih godina kada je u programu učestvovao i tamburaški orkestar Radio – televizije Novi Sad i još nekoliko pevača. Ovo je sad drugi put u organizaciji vukovarske Prosvjete i ova posećenost govori sve. Jovo je bio moj jako dobar prijatelj, bili smo kao braća. Ostavio je iza sebe veliko blago, preko 30 snimaka trajne vrednosti koji se emituju na Radio Novom Sadu i Radio Beogradu. Mislim da je kruna radio pevača kada se njegov glas čuje na Radio Beogradu – istakao je Jergić.

Njih dvojica su se upoznali 1975. godine, a godinu dana kasnije Jovan je bio na audiciji i to njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Jovanove smrti 1996. godine.

- Najviše je radio, kao i ja, sa tamburaškim orkestrom Radio Novog Sada kojeg je tada predvodio čuveni Janika Balaž gde je tada bilo 24 tamburaša. Jovan je nešto radio i sa Veselim Vojvođanima, ali mislim da sa njima nema tonskih zapisa, ali i sa drugim orkestrima poput onoga Jana Nosala koji je bio kvalitetan orkestar, ali bilo ih je malo. Ipak je vrhunac tamburaške muzike Radio Novi Sad, kao što je to i dan danas – naglašava Jergić.

„Novi Sad nije imao boljeg pevača“

U punoj sali vukovarske Prosvjete okupili su se poznavaoci Jovanovog lika i dela, najvećim delom iz njegove rodne Trpinje, a među njima i oni koji su Jovana pratili gotovo od malih nogu i još u ranoj životnoj fazi uvideli njegov talenat.

- Jovan je pre svega sin od moje sestre od ujaka i ja sam pratio njegov razvoj od malih nogu. To je jedan talenat koji se retko rađa, neću reći jedini, ali vrlo redak. Elementi njegovog izvođenja, to muzičari znaju, su da se strogo držao ritma, u promeni ritma bio je stabilan sto odsto, dikcija na mestu, tako da ga je sve to činilo izuzetnim. Lično sam čuo autora njegove poslednje pesme koju je snimio, da Novi Sad nije imao boljeg pevača do tada od njega – rekao je Đorđe Đurđević koji je u KUD-u „Maksim Gorki“ iz Borova naselja svirao u tamburaškom orkestru 26 godina gde je i Jovan pevao u nekoliko navrata.

Jovan Perajlić osnovnu školu završio je u rodnoj Trpinji, Gimnaziju u Vukovaru, a u Novom Sadu studirao je književnost. Izdao je tri albuma na kojima se posebno izdvajaju pesme Đurđevska kišica, Zeleni se livada, S one strane Dunava, Kelnerice, Ko je ljubi ove noći, Hej primašu tamburašu i druge. Poslednji album izašao je devedesetih godina pod nazivom Trpinjska cesta. Umro je 9. februara 1996. godine.

U organizaciji vukovarske Prosvjete ovo je bio još jedan u nizu programa posvećenih kulturnim stvaraocima Vukovara i okoline koji su ostavili izuzetnog traga na ovom prostoru, ali i šire.

- Mi imamo jedan program, a to je da afirmišemo što više umetnika sa ovog našeg prostora. Tako je red došao i na Jovana Perajlića, izuzetnog pevača koji je prerano napustio ovaj svet, u godinama kada je mogao još mnogo toga da pokaže i ostavi iza sebe. Sve ono što je napravio mi danas sa ponosom možemo da kažemo da je to uradio naš Jovan i zato je ovo veče bilo posvećeno njemu, ali jednim delom i nama da ne potcenjujemo ljude koji egzistiraju na ovom prostoru – zaključio je jedan od organizatora ovih večeri i predsednik pododbora Prosvjete u Vukovaru Milenko Živković.

Pored Živojina Jergića koji je na ovom programu nastupio kao voditelj, ali i solista, učešća su uzeli i tamburaški sastav Vučedolski zvuci, te solista Milisav Petković.