Pomen ubijenima u Jeminovcu

U znak sećanja na 42 meštana koji su 1991. godine ubijeni u selima u okolini Požege i ove godine održan je parastos i polaganje venaca.

Srbi Hr 11.12.2019.
Parastos Požega

Krajem oktobra 1991. godine hrvatske snage sprovele su prisilnu evakuaciju u 26 srpskih sela u okolini Požege i tom prilikom iseljeno je više od 2.000 ljudi. Deo žena i starijih meštana nije napustio svoje kuće, a 10. decembra hrvatske jedinice napadaju ta sela i tom prilikom ubijaju 42 meštana Čečavca, Čečavačkog Vučjaka, Jeminovca, Ruševca i Šnjegavića. Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao, a pripadnici srpske zajednice okupile su se i ove godine na ovaj dan, koji se u svetu obeležava i kao Međunarodni dan ljudskih prava, kod spomen obeležja u Jeminovcu.

Parastos je služio požeški paroh protojerej Aleksandar Bijelić, a prisutinima su se obratili predsednik Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, koje je bilo i organizator skupa, Nikola Ivanović kao i zamenik požeško-slavonskog župana iz redova pripadnika srpske zajednice Miroslav Grozdanić. Vence su položili delegacije Srpskog narodnog veća, VSNM-a Požeško-slavonske i Virotivitičko-podravske žuapnije, Samostalne demotratske srpske stranke, Udruženja antifašističkih boraca i antifašista iz Požege i drugi.

Većina stradalih u decembru 1991. u selima Požeške kotline naseljena srpskim stanovništvom nikada nije pronađena. Među četrdeset i dvoje ubijenih bilo je 25 žena i 17 muškaraca. Od 17 stradalih muškaraca njih 16 bilo je u životnoj dobi između 71 i 86 godina starosti, od kojih je jedan bio nepokretan starac koji je zapaljen u krevetu u vlastitoj kući. Svi ubijeni bili su nenaoružani.

VSNM Požeško-slavonske županije održaće 14. decembra u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Kusonjama pored Pakraca i molitveno sećanje na stradanje i egozdus naroda zapadne Slavonije i Bilogore 1991. godine.