Poseta srpskih predstavnika u alijansi za sećanje na Holokaust

Delegacija iz Republike Srbije predvođena državnim sekretarom Nemanjom Starovićem boravila je juče u Vukovaru i Pakracu.

Nemanja Starović Vukovar

Vukovar, 15.6. – Članovi i predstavnici Republike Srbije u Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust, predvođeni državnim sekretarom u Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanjom Starovićem posetili su Vukovar. Sastali su se sa političkim predstavnicima Srba sa istoka Hrvatske, a razgovaralo se o problemima srpske zajednice te o stanju i obnovi Spomen-parka Dudik.

Prilikom posete delegacija iz Republike Srbije obišla je i Srpski dom koji je obnovljen sredstvima Republike Srbije i Republike Hrvatske. Sastanku i obilasku su prisustvovali i Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, direktor Srpskog Doma Nebojša Vidović, predsednik Upravnog veća  Srpskog doma i Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić i zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar.

Posetili i zapadnu Slavoniju

Nemanja Starović Pakrac
Foto: Fejsbuk/Muzej žrtava genocida

U delegaciji iz Republike Srbije bili su i Direktor muzeja žrtava genocida iz Beograda Dejan Ristić kao i pomoćnik direktora Stanko Debeljaković, a istog dana posetili su i Jasenovac i Pakrac gde su sa vladikom pakračko-slavonskim Jovanom razgovarali o obnovi crkve Rođenja Svetog Jovana Krstitelja i Srpske narodne škole u Jasenovcu te Vladičanskog dvora i Saborne crkve Svete Trojice u Pakracu. Tokom boravka u Jasenovcu posetili su i istoimeno spomen-područje gde je odana počast stradalima u Drugom svetskom ratu.