Povodom Svetog Save prikazan igrokaz deci iz Petrinje

Biblioteka „Zaharija Orfelin“ koja deluje u sastavu Srpskog kulturnog centra iz Vukovara priredila je igrokaz Ježeva kućica za decu iz Petrinje koja nastavu pohađaju po modelu „C“.

igrokaz Ježeva kućica Petrinja biblioteka Zaharija Orfelin

Ova inicijativa potekla je od saborske zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov, a podržana je od strane Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština, te petrinjskog paroha protojereja Saše Umićevića.

– Do ove saradnje je, moram da priznam, došlo sasvim slučajno. Naime, realizujući program „Žene sa istoka“ kada smo koristili prostore Srpskog kulturnog centra iz Vukovara, između ostalog, zaposlenica biblioteke SKC-a „Zaharija Orfelin“ mi je kroz razgovor rekla da u biblioteci imaju jedan zanimljiv program, igrokaz Ježeva kućica. Meni je odmah sinula ideja da se taj program izvede negde na području Banije ili bilo gde u Hrvatskoj gde postoji model „C“ u nastavi. Uz sve to ovih dana proslavljali smo i Svetog Savu i nekako mi je sve to bilo potpuno prirodno i vrlo brzo sam kontaktirala i Srpsko narodno veće i paroha Sašu Umićevića koji je bio oduševljen tom idejom – istakla je Dragana Jeckov i naglasila da je sa ovim igrokazom poslana i poruka koliko je važan krov nad glavom i koliko je za svakoga od nas važan sopstveni dom, kakav god on bio.

– Ovo je samo još jedan od dokaza koliko je potrebno samo malo da se uloži sopstvenog vremena, dati mašti na volju i da od jednog ovakvog programa imamo višestruke koristi. Nama je u ovome pomoglo Zajedničko veće opština i Srpski kulturni centar koji su obezbedili prevoz kojima se u ime svih od srca zahvaljujem.

Igrokaz premijerno izveden

Sam program počeo je liturgijom u novosagrađenom petrinjskom hramu Svetog Spiridona, a igrokaz je priređen u porti ovoga hrama. Ideja da se napravi jedan igrokaz zapravo je došla početkom ove školske godine kada su u biblioteku „Zaharija Orfelin“ počeli da dolaze učenici iz vukovarskih škola zajedno sa svojim učiteljicama.

– Ovde u biblioteci imali smo određene sadržaje u kojima su učestvovali i učenici i tada smo odlučili da ih malo više zainteresujemo. Osmislili smo da Ježeva kućica bude jedna vrsta lektirnog časa u biblioteci, a za tu priliku napravili smo plakate i panoe sa kojima smo hteli da što bolje deci dočaramo Ježevu kućicu. Smatrali smo da na taj način olakšavamo deci lektiru koja je namenjena učenicima prvog razreda koji se još uvek upoznaju sa slovima i čitanjem – napominje bibliotekarka i jedna od autorki igrokaza Maja Alić.

U programu je učestvovao i hor „Domaći gosti“ sa izvođenjem tri pesme, a deci su podeljeni i paketići koje je obezbedila jedna gospođa koja je želela da ostane anonimna.

– Ono što smo pripremale ovde za biblioteku prenele smo i deci u Petrinji, a do toga je došlo sasvim slučajno na ideju gospođe Dragane Jeckov. Mi smo se vrlo rado odazvale pogotovo što se sve to organizovalo oko praznika Svetoga Save jer tamošnja deca ne obeležavaju ovaj praznik kao što se to radi na ovom našem prostoru. Našoj maloj ekipi pridružila se i profesorka srpskog jezika i književnosti Danijela Atlagić sa jednom od svojih učenica Lenom Vatralj koja je imala ulogu Ježurke. Dvadesetak mališana koja su tamo bili prisutni su različitog uzrasta, a najmlađi su bili oduševljeni igrokazom i priključili su se nama koji smo bili naratori i neki od likova koji se javljaju. Pored toga bilo je vidno oduševljenje i odraslih pogotovo zbog poruke da je dom zaista vredan i da ga uvek treba graditi i braniti – istakla je autorka i učesnica programa Svetlana Antić.

Bilo je ovo premijerno izvođenje Ježeve kućice s obzirom na to da su raniji programi koji su trebali biti održani sa učenicima u biblioteci „Zaharija Orfelin“ odgođeni zbog epidemioloških razloga.