Predstavljena knjiga poezije Đorđa Nešića

Pesnik Đorđe Nešić u Kulturno-naučnom centru „Milutin Milanković” u Dalju predstavio je poslednju knjigu svojih pesama pod nazivom „Strune”.

Srđan Sekulić 23.05.2023.
Đorđe Nešić KNC Milutin Milanković Dalj Strune Jovan Delić

Ova knjiga poezije izašla je prošle godine u izdanju Centra za srpske studije iz Banja Luke, a prvi put je promovisana pred domaćom publikom.

- Nije lako predstavljati knjigu pred domaćom publikom, ali ja sam već toliko iskusan i dosta dugo na polju javnih nastupa i nemam u tom smislu tremu. Drago mi je kad vidim da ovo veče nije bilo dosadno, što književne večeri umeju da budu, a tome su doprineli muzika Slavka Bubala i izlaganja akademika Delića – istakao je Đorđe Nešić naglašavajući da ostaje veran svom prepoznatljivom stilu i pisanju.

- Knjiga „Strune” je nakon dužeg vremena mojih izabranih i novih pesama konačno jedna knjiga novih pesama. Ova knjiga se stilski nastavlja na prethodne moje knjige, tematski je možda malo drugačija, a glavnina knjige je bazirana na Milankoviću kojim se ja sticajem okolnosti bavim kao upravnik Kulturno-naučnog centra i tumač njegovog dela. Takođe, tu sam koristio i jedan matematički princip koji je koristio Mika Alas jer nismo svesni koliko je naš život zapravo jedno preslikavanje. Jedan deo knjige je vezan za srpski srednji vek, kao i za aktuelna društvena zbivanja, odnosno za manjinski položaj Srba u Hrvatskoj. Poslednji ciklus posvećen je vinogradu i vinu, poeziji koja slavi život – kaže Nešić prikazujući svoju poslednju knjigu.

Knjigu je sa književno-kritičarskog aspekta predstavio akademik Jovan Delić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, dopisni član SANU od 2018. godine i organizator brojnih naučnih skupova, urednik zbornika radova i tridesetak knjiga o najznačajnijim srpskim književnicima.

- Rekao bih da Đorđe Nešić još uvek književno raste, a da je ovom knjigom možda za sada dostigao svoj vrh, mada je i prethodna knjiga „Bolje je biti u manjini” imala odličan uspeh i donela mu mnogo priznanja i književnih nagrada. Ovo je knjiga duboko promišljena, odlično komponovana, sastavljena iz šest ciklusa koji su u međusobnom dinamičkom odnosu. U pojedinim svojim ciklusima knjiga dostiže sam vrh srpske poezije kada je reč o vinsko-podrumarsko-vinogradarskoj poeziji, sa čudesnim metaforama metafizičkog karaktera. Malo je pesnika koji mogu dostići taj stepen metafizičkog kvaliteta kao što su pesme Đorđa Nešića o vinu i vinogradarstvu – napomenuo je Delić.

Nešićeve pesme u muzičkom ruhu

Nešić je danas jedan od najznačajnijih srpskih živih pesnika što pre svega potvrđuje njegovo književno delo, kao i mnogobrojne nagrade koje je dobio poslednjih godina, a njegovo pesništvo nalazi uzore u mnogobrojnim velikanima srpske poezije.

- Čini mi se da Đorđe sam postavlja neke koordinate prema starijem srpskom pesništvu, prema pesništvu koje je i srednjovekovno i pokušava da spoji iskustvo naše srednjovekovne poezije sa onim iskustvima koje donosi novija srpska poezija od Branka Radičevića pa do recimo samog Đorđa Nešića koji je po mnogo čemu unikatna pojava, u savremenoj poeziji jedan prepoznatljiv glas. U ovakvoj poeziji refleksivnog usmerenja on možda ima svoje pretke koji su najbolji u našoj refleksivnoj poeziji, koji su težili harmoniji sfera, a to su između ostalog Njegoš, Laza Kostić, Jovan Dučić i Ivan V. Lalić – naglasio je akademik Delić.

Đorđe Nešić Strune KNC Dalj Slavko Bubalo Jovan Delić

Simboličan naziv ove knjige poklopio se i sa činjenicom da je Nešićeva poezija pred publikom prvi put predstavljena i u vidu muzičkih kompozicija koje je na njegove stihove komponovao i na gitari izveo i otpevao Slavko Bubalo. To je dobro prihvaćeno kako od samog autora tako i od strane publike.

- Sa nama dvojicom je došlo sve nekako spontano. Pre nekoliko godina komponovao sam jednu njegovu pesmu i odatle je sve krenulo. Večeras sam izveo osam, a do ovog momenta komponovao dvanaest njegovih pesama. Đorđu sam rekao da je veoma hrabar čovek kada svoje stihove tako nešto nesebično, na milost i nemilost, ustupa jednom muzičkom amateru. To je i za mene, s obzirom na njegov značaj i ugled, bila privilegija i mislim da se ljudima svidelo, a nadam se da ćemo uspeti i neki CD da snimimo jer zaista mislim da njegova poezija zaslužuje da se pojavi i u muzičkom obliku jer je vrlo prijemčljiva i razumljiva – istakao  je Bubalo.

Predstavljanje knjige „Strune” bila je prilika da autor najavi i pročita i jednu pesmu koja će se naći u novoj knjizi, a reč je o dečijoj poeziji. Ova knjiga iz štampe bi trebala izaći do početka leta, pod nazivom „Štuka kod zubara” što je prva Nešićeva knjiga dečije poezije.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.