Prevencija zavisnosti u osnovnim školama

Učenici osmih razreda osnovnih škola iz Mirkovaca, Vukovara i Negoslavaca ove školske godine učestvuju u programu „Prevenko“ koji se odnosi na prevenciju zavisnosti kod najmlađih.

Dušan Velimirović 26.11.2020.
„Prevenko“ osnovna škola nikola tesla mirkovci

Ovaj program sastoji se od radionica i predavanja koji za cilj imaju da doprinesu suzbijanju i sprečavanju pojave zavisnosti među decom i mladima na području Vukovarsko-sremske županije.

- „Prevenko“ je trogodišnji projekat u kojem naša škola učestvuje već drugu godinu. Započeo je prošle godine, ali usled pandemije koronavirusa i onlajn nastave nismo mogli da obavljamo nikakve aktivnosti u školi. Ove godine, iako i dalje traje pandemija, uspeli smo da napravimo radionice za učenike osmih razreda i na srpskom i na hrvatskom jeziku. Na žalost, nismo mogli da uradimo zajedničke radionice jer zbog bezbednosnih epidemioloških mera ne smemo mešati razrede – priča pedagog osnove škole „Nikola Tesla“ iz Mirkovaca Alen Turjak.

Ciklus tematskih radionica obuhvata četiri vrste zavisnosti – alkohol, droge, moderne tehnologije i kockanje, a cilj im je da podignu nivo svesti i informisanosti učenika o zavisnostima i štetnostima koje uzrokuju te da ih podstaknu da se aktivnije uključe u provođenje preventivnih programa u školi.

- Ove godine ubačene su i teme zavisnosti od kockanja i modernih tehnologija, što je posebno zanimljivo zbog sve prisutnijih zavisnosti o telefonima i internetu kod dece.  Svaki razred je imao dva predavanja po dva školska časa, ukupno četiri radionice. Učenici su prošle godine na daljinu ispunjavali anketu o tome koliko znaju o ovim temama, da se vidi njihovo inicijalno predznanje, a sada ćemo videti šta su naučili. Dobili su dosta novih informacija koje su ih zanimale – zaključuje Turjak.

Radionice su održane tokom oktobra i novembra, a trenutno je u toku priprema učenika za provođenje vršnjačkih kampanja u školama koje će biti provedene tokom obeležavanja Meseca borbe protiv zavisnosti od 15. novembra do 15. decembra.

Program „Prevenko“ provodi se u partnerstvu OŠ „Nikola Tesla, OŠ „Negoslavci“ i OŠ „Mitnica“ te Policijskom upravom Vukovarsko-sremskom, Udruženjem za borbu protiv zavisnosti „NE–ovisnost“ iz Osijeka te Većem za prevenciju Grada Vukovara, a nosilac programa je „PRONI Centar za socijalno podučavanje“. O aktivnostima u svojoj školi priča nam i nastavnik iz Negoslavaca Vojislav Đuračković.

- Radionice su sa učenicima proveli voditelj programa iz „PRONI“ Centra Goran Jelenić i asistentica na programu iz „PRONI“ Centra Dragana Samardžija. Obrazovne aktivnosti za roditelje pod nazivom „Roditelji u ulozi prevencije“ proveli smo 2. oktobra. Spoljašnji saradnici na programu su održali tri tematska predavanja sa ciljem unapređivanja znanja i veština kod roditelja učenika sedmih i osmih razreda u području postavljanja pravila i kontrole slobodnog vremena dece. Učenici osmih razreda su tokom novembra, meseca posvećenog borbi protiv bolesti zavisnosti, angažovani u provođenju vršnjačke kampanje „Prevenko u borbi protiv zavisnosti“, na način da su izrađivali plakate koji su istaknuti u prostorijama škole – kaže Vojislav Đuračković.