Prikaz potrage u negoslavačkim atarima

Pokazna vežba potrage za izgubljenom osobom održana je u subotu 30. septembra u ritu Dobra Voda koji se nalazi u atarima Negoslavaca.

Dušan Velimirović 03.10.2023.
Pokazna vežba potrage za izgubljenom osobom Negoslavci

Policija, lovci, civilna zaštita, timovi i terenski centar Hrvatske gorske službe spašavanja, pas tragač, dron… Ovako je izgledao deo atara pored Negoslavaca dok su se svi spremali da krenu u potragu za dve izgubljene osobe. Iako je u pitanju ravničarski kraj, ritovi, divlje raslinje, kukuruzi i velika površina predstavljali su problem učesnicima potrage. Srećom sve je ovo samo scenario za obaveznu pokaznu vežbu potrage za izgubljenom osobom koju je Štab civilne zaštite Opštine Negoslavci organizovao u saradnji sa Civilnom zaštitom Vukovarsko-sremske županije, policijom i Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

- Ovo je prva ovakva akcija nakon 2018. godine. Pre početka smo održali dva inicijalna sastanka na kojima su bili predstavnici Policijske uprave Vukovar, Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Vinkovci, članovi Lovačkog društva „Fazan” i ribolovačkog udruženja „Dobra voda” iz Negoslavaca. Što se tiče iskustva od ranije, učestvovao sam i 2018. godine, ali samo kao volonter. U odnosu na tad, sada sam i načelnik. Potraga je manje-više slična kao i tada, ali sada smo imali i dron koji je pratio situaciju. Imali smo dve ekipe sastavljene od osam članova plus pripadnici HGSS-a koji su vodili akciju. Bilo je uspešno, pronašli smo obe osobe, tim jedan je pronašao lutku, a tim dva stvarnu unesrećenu osobu. Naučili smo kako se bolje snalaziti na terenu i upoznati smo kako izgleda sama procedura potrage - priča načelnik štaba civilne zaštite Opštine Negoslavci Siniša Tripunović.

Najčešće nestaju psihički nestabilne osobe

Pre samog polaska u potragu, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja raspodelili su timove sastavljene od lokalnih volontera i objasnili im kako da najbolje funkcionišu. Kako je ovo bila simulacija stvarne potrage, savetovali su da budu ozbiljni, da ne ometaju jedni druge i psa tragača i ne gledaju u mobilne telefone.

- Na našem području ovakvih vežbi ima sedam do deset godišnje. To su vežbe u sistemu civilne zaštite. Provodimo ih zajedno sa ostalim operativnim snagama, ljudima iz civilne zaštite, vatrogascima, policajcima i ljudima iz hitne pomoći. U proseku ovde imamo pet do osam akcija, ne samo potrage, godišnje. Kod nas najčešće imamo potrage na kopnu ili vodi, a ima i nešto sitno intervencija. Nema pravila, većinom nestanu osobe koje imaju psihičkih problema ili suicidalne osobe, ali zna se desiti da se izgube i mlađe osobe i deca. Na području Republike Hrvatske, većinom budu potrage za domaćim osobama, a stranci su u veoma malom postupku. U ravničarskom delu najviše budu potrage, a na obali i brdskim predelima najviše bude potraga za planinarima - pojašnjava pročelnik stanice Vinkovci Hrvatske gorske službe spašavanja Zlatko Becić.

Pokazna vežba potrage za izgubljenom osobom Negoslavci

U Negoslavcima su pripadnici HGSS-a koristili modernu tehnologiju poput drona i terenskog vozila u kojem se nalazila sva potrebna informatička oprema, ali i psa tragača.

- Ova taktika potrage koja se zove linijska ili potraga u strelcima, primenjuje se otprilike treći dan. Imamo i druge vrste potrage, ali najefikasnije je da sa što manje ljudi, što manje resursa i u što kraćem vremenskom periodu pronađemo osobu. Ako ne uspemo u prva tri do četiri dana, onda se povećava broj ljudi i resursa i ide se u detaljno čišćenje terena. Danas je sa nama bio i pas koji je u fazi obnove, nije licenciran, ali redovno učestvuje u ovakvim akcijama kako bi se privikao na ljude, na različite terene i mirise. Potražni psi su izvanredan resurs jer jedan obučen pas menja između 20 i 30 ljudi, zavisno o konfiguraciji terena. Nas je danas bilo oko 50, sa dva psa bi bez problema zamenili sve te ljude - zaključuje Becić.

Teren najbolje poznaju lovci i ribolovci

Volontersku ekipu činili su uglavnom lokalni ribolovci i lovci iz Lovačkog društva „Fazan” koji zbog svojih aktivnosti najbolje poznaju ove terene. Prema napisanom scenariju, jedna osoba je izgubljena u ataru dok je nakon toga izgubljena i osoba koja je krenula za njom u potragu, ali je uspela da uputi poziv sa mobilnog telefona koji su kasnije analizirali informatičari iz HGSS-a.

Pokazna vežba potrage za izgubljenom osobom Negoslavci

Pored mnogo mlađih kolega, prvobitno nestalu osobu, za koju se kasnije u scenariju saznaje da je preminula, a koju je za potrebu ove simulacije „odglumila” lutka, našao je Miloš Jelić, iskusni lovac i poljoprivrednik, koji ovaj teren zna napamet. Nakon dolaska ekipe HGSS-a, pozvana je policija da odradi uviđaj.

- Temeljnom pretragom terena, kretao sam se lagano „s noge na nogu” i uočio lutku. Odmah sam obavestio nadležne. Neki su prošli pored lutke, ali nisu je uočili, a ja sam stariji pa idem polako, gledam na sve strane, a mlađi dignu glavu i žure. Teren je dosta zahtevan, ali može se pronaći žrtva. Lovac sam i radio sam dosta dugo u poljoprivredi pa znam sve - kaže Jelić koji je inače iz Čakovaca, ali zbog posla i lova zna mnogo atara u okolini.

Osoba koja je nastala nakon što je ranije krenula u potragu, uspešno je odglumio lokalni lovac Marko Breškić. Kako kaže, veoma dobro poznaje ovaj teren pa mu nije bilo teško da nešto više od sat vremena čeka tragačke timove.

- Sva sreća nije mi bilo ništa pa me uhvatila panika, a dosta brzo je i došao tragački tim. U roku od 45 minuta su bili do mene. U početku sam im malo odmogao jer nisam hteo da se javim, ali sam se javio kad sad video da su me prošli. Bili su malo ljuti jer im se nisam odmah javio, ali je posle sve bilo u redu - navodi volonter koji je ovoga puta bio „žrtva”.

Na samom kraju vežbe urađena je i analiza uspešne potrage.