Pokazna vežba pronalaženja nestale osobe u Negoslavcima

U Negoslavcima je 27. oktobra održana pokazna vežba pronalaženja i spasavanja nestale osobe u koordinaciji i organizaciji Hrvatske gorske službe spašavanja, policije, Područne kancelarije za zaštitu i spašavanje i tima civilne zaštite opštine.

Gorska služba spašavanja vežba Negoslavci

Meštanin Negoslavaca se izgubio i teže povredio na području rita nedaleko od sela. Zadobio je otvoreni prelom desne potkolenice, ne zna gde se tačno nalazi i baterija na telefonu mu je pri kraju. Tako je glasio osnovni scenario pokazne vežbe koju su zajednički odradili pripadnici vinkovačke stanice gorske službe spašavanja i tim civilne zaštite opštine Negoslavci uz podršku članova lovačkog i ribolovačkog društva.

Cilj ovakvih vežbi je priprema za stvarne situacije koje se mogu dogoditi, kaže nam pročelnik područne kancelarije za zaštitu i spašavanje Vukovar Zdenko Lovrić.

– Nisu to samo akcije potrage, već to mogu biti i hemijski akcidenti, prirodne nepogode, poplave, zemljotresi itd. Zadatak lokalne samouprave je da prva odreaguje i angažuje svoje snage te da o događaju zatraži pomoć sa višeg nivoa. Domaće snage moraju biti te koje će na sebe preuzeti prvi udar bilo kog događaja, a moraju i kasnije pomagati u ovakvim situacijama – kaže Zdenko Lovrić.

Štab civilne zaštite opštine Negoslavci na ovaj način se malo bolje upoznao sa svojim sposobnostima i uvideo kako može biti koristan u rešavanju ovakvih događaja. Domaćim operativnim snagama rukovodili su obučeni i opremljeni pripadnici gorske službe spašavanja, koji su se zajedno sa timom civilne zaštite, podeljeni u dve grupe tražili povređenog sumeštanina izgubljenog negde u blizini močvarnog područja.

Akciju vodio GSS

Nestali meštanin je nakon detaljne potrage uspešno pronađen. Pripadnici GSS-a imali su sa sobom psa tragača i ručne GPS-uređaje, a akcijom je koordinisano iz kombija koji je služio kao komandno mesto.

– Moja uloga danas je da budem koordinator i raspoređujem ljude po terenu. Pratim njihov rad i odgovorna sam osoba za sve što se ovde događa. Unesrećena osoba je pronađena, medicinski zbrinuta i dovezena našim teretnim vozilom do vozila hitne pomoći u selu – kaže nam GSS-ov koordinator u ovoj vežbi Danijel Becić.

Gorska služba spašavanja vežba Negoslavci

Pripadnici GSS-a često se nalaze u stvarnim situacijama nalik ovoj u Negoslavcima i kažu da se one prilično razlikuju u odnosu na pokazne vežbe. Istovremeno, vežbe su od velike pomoći lokalnom stanovništvu da se lakše snađe ukoliko do ovakvih situacija zaista dođe.

– Bio sam u dosta pravih situacija. Neke su bile slične ovoj, a neke su dosta različite. Zavisi da li je teren šuma, voda ili neka oranica. U suštini se sve radi na isti način, ali naravno da sve brže ide kada je situacija prava i puno je sve opreznije. Ovo je ipak samo vežba koja ima za cilj da ljudi vide kako se radi i provere sposobnost svojih timova za spašavanje – ističe Danijel Becić iz GSS-a.

Tim civilne zaštite u Negoslavcima pokazao da je spreman za ovakve operacije

Za vežbu pronalaženja nestale osobe u Negoslavcima su se odlučili zbog toga što su se nedavno susreli sa sličnom situacijom, a i tim i štab civilne zaštite opštine su pokazali da su spremni za ovakve neželjene događaje.

– Kada smo razmišljali o tome koju vežbu da napravimo, izabrali smo neku koja je realno moguća da nam se dogodi na terenu. Imali smo pre nekoliko godina situaciju da nam je nestao jedan gospodin na području Negoslavaca i zato smo hteli da proverimo svoju opremljenost i osposobljenost. Dobro je da budemo spremni na to iako bih ja poželeo građanima da nikada ne moramo da provodimo ovakve akcije u stvarnosti – zaključio je na kraju vežbe načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov.