Projekat koji pruža mogućnost zapošljavanja žena starije dobi

Zaposleni u administraciji projekta „Želim, radim“ koji se provodi u okviru Zajedničkog veća opština održali su prezentaciju kojom su predstavili svoj dosadašnji rad.

Dušan Velimirović 24.05.2021.
„Želim, radim“ želim radim nikolina dokić dušan kolarić zvo

Okupljene su na početku prezentacije na kojoj su prisustvovali radnici sa projekta „Želim, radim“ kao i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i partnera na projektu pozdravili voditeljka projekta Nikolina Dokić i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić. Projekat je započeo 3. juna prošle godine, a ukupno će trajati 18 meseci.

- Prošli smo nešto više od polovine ukupnog trajanja projekta. Sve funkcioniše odlično, uprkos pandemiji koronavirusa. Žene koje su zaposlene na projektu kuvaju i obavljaju kućanske poslove korisnicima te odlaze po nabavku lekova i namirnica. Korisnici su veoma zadovoljni sa ovim programom i konstantno ispituju da li će biti ponovo. Posao nas zaposlenih u administraciji je da držimo sve pod kontrolom kako bi gerentodomaćice obavljale svoj posao bez problema. Lista čekanja je prilično velika, a odziv korisnika je odličan – pojašnjava voditeljka projekta „Želim, radim“ Nikolina Dokić.

U planu je da ovaj projekat bude nastavljen i sledeće godine, a kako kažu iz Zajedničkog veća opština, projektanti imaju ideje kako da ovaj projekat prošire i na druge jedinice lokalne samouprave.

- Intenzivirali smo rad u okviru projektnih aktivnosti i prošle godine smo uspešno aplicirali i dobili projekat „Želim, radim“ kroz koji smo uspeli u našim nastojanjima da doprinesemo pri zapošljavanju pripadnika srpske zajednice sa ovog područja. Ovo nam je na neki način bila uvertira, izveštaji nam dobro prolaze što znači da uspešno provodimo projekat. Pred Zajedničkim većem opština, već kod raspisivanja novog konkursa, je zadatak da aplicira i pokuša da proširi delokrug rada i na druge jedinice lokalne samouprave na području ZVO-a kako bismo na taj način omogućili zapošljavanje žena, ali i pomoć starim i nemoćnim osobama – priča predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Osim pomoći u kućanskim poslovima, korisnicima dobro dođe i društvo

Dosadašnji rad kroz kratku prezentaciju predstavio je administrator projekta Dušan Kolarić, a na kraju se u ime zaposlenih obratila Vera Ćuk iz Vukovara.

„Želim, radim“ vera ćuk zvo

- Odlazimo u kuće korisnika i pomažemo im u kuvanju i spremanju, ali se i družimo s njima te ih na taj način socijalizujemo. Imam šest korisnika, idem dva puta nedeljno kod jednog dela i tri puta kod drugog i tako rotiramo iz nedelje u nedelju. Mnogo im značimo, najviše iz razloga što su ljudi otuđeni i sami, njihova deca su u inostranstvu. Osim obavljanja kućanskih poslova, odlazimo im i po lekove i nabavku namirnica. Posao mi znači veoma mnogo jer je u mojim godinama teško dobiti zaposlenje i zahvaljujem se u ime svojih koleginica što imamo priliku da radimo u ovom projektu. Ranije nisam obavljala slične poslove, ali imam isto tako starije osobe oko sebe pa znam koliko im to znači – objašnjava Vera na koji način zaposlene žene u projektu „Želim, radim“ pomažu korisnicima usluga.

Ovaj projekat vredan je 1.800.000 kuna, a finansiran je iz Evropskog socijalnog fonda. Na njemu radi 23 osobe, od čega je troje zaposlenih u administrativnom delu. Ukupno usluge gerentodomaćica koristi 120 korisnika iz grada Vukovara te opština Trpinja, Borovo i Negoslavci.