Promocija nove zbirke pesama Đorđa Nešića

U organizaciji Prosvjetinog pododbora u Vukovaru, održana je promocija najnovije zbirke pesama Đorđa Nešića pod nazivom Strune.

Srđan Sekulić 10.06.2022.
Đorđe Nešić SKD Prosvjeta Vukovar

Strune su izašle ove godine u izdanju Centra za srpske studije iz Banja Luke, a pored domaćina programa i samog autora o Nešićevoj poeziji govorio je i književnik Miroslav Aleksić.

- Nama je večeras bilo zadovoljstvo da premijerno čujemo njegove stihove, stihove koje treba što više ljudi da ih čita i da ih čuje. Planiramo u budućnosti da vratimo i sjaj programu mitrovdanskih pesničkih susreta koji je bio prepoznatljiv devedesetih godina u Vukovaru, a koje je radio Branimir Kurucić. Deo te ekipe sa Kurucićem bio je i Đorđe Nešić i od tada datira naše druženje kada smo u tadašnjem Srpskom kulturnom centru radili programe, svako iz svog ugla – istakao je u svojstvu domaćina predsednik Prosvjetinog podobora u Vukovaru Milenko Živković.

O Nešićevom pesništvu posebno nadahnuto govorio je književnik i pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske Miroslav Aleksić, sa posebnim osvrtom na njegovu poslednju knjigu pesama koja je predstavljena u Vukovaru.

- Nova knjiga pesama Đorđa Nešića je zapravo vrh njegovog pevanja, ona oslikava onog Đorđa Nešića koji je danas prepoznatljiv kao jedan od najboljih srpskih savremenih pesnika. Osećaj za meru, izvanredna ravnoteža u pesničkom smislu, izbor motiva govore o jednom savršenom skladu u poeziji. Njegovu poeziju je lako pojmiti, ali ona je višeznačna i složena. Takva je i ova knjiga u kojoj nalazimo motive iz prirode, života, nauke – naglasio je Aleksić i posebno se osvrnuo na činjenicu da je Nešić jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika.

- Od knjige Čekajući stvoritelja koja je neka vrsta preloma u njegovom pevanju počinje ovakvo njegovo pevanje, to je Nešić vezanog stiha, rimovane poezije, soneta i to sve imamo u ovoj novoj knjizi. Ona je nešto i malo drugačija, sa naglaskom na nauku i u njoj se pesnik bavi vasionom, zemljom i u tom smislu razlikuje se od njegovih prethodnih knjiga, ali sasvim dosledno utemeljena u tom njegovom opusu kao knjiga jednog pesnika koji je sebe čvrsto situirao u prostor rimovanog i organizovanog stiha, u svet soneta, distiha, strofa. On uz Đorđa Sladoja, Blagoja Bakovića, Milosava Tešića i Rajka Noga spada su red najboljih savremenih pesnika u rimovanoj poeziji u Srba. Po mom sudu on spada u vrh pesništva stražilovske niti u srpskoj poeziji.

Prva promocija

Knjiga pesama Strune obuhvata potpuno nove pesme Đorđa Nešića koje do sada nisu nigde objavljene.

- Sam naslov zbirke ima nekoliko motiva, nekoga će strune podsećati na gusle, a ovde su zapravo u pitanju kosmičke strune. To je ta veza sa Milankovićem i neka veza sa naukom, teorija struna jedna je od teorija o svemiru koja egzistira u tom nekom tumačenju svemira – napomenuo je Nešić skrenuvši pažnju da sama knjiga sadrži više ciklusa.

Đorđe Nešić Strune Miroslav Aleksić SKD Prosvjeta Vukovar

- Prvi ciklus zove se preslikavanje gde se referišem na Miku Alasa i njegovu teoriju preslikavanja vukući niti drugih pesnika na stvaranje sopstvene poezije. Onda su tu dva ciklusa  posvećena Milankoviću koji je bio nekakva inspirativna vertikala oko koje su se te pesme motale. Tu je nešto pesama vezanih i uz život Srba u Hrvatskoj i poslednji ciklus čine pesme posvećene vinogradu i vinu kao nekoj esenciji – zaključio je autor.

Bila je ovo prva i premijerna promocija Nešićeve poezije sabrane pod naslovom Strune, a uskoro će uslediti i nove promocije u drugim sredinama.