Proslavljena hramovna slava u Pakracu

Veliki broj ljudi okupio se 27. maja na slavi Sabornog hrama u Pakracu gde je proslavljena hramovna slava na praznik Svete Trojice koji se naziva i Duhovi u spomen na silazak Duha Svetoga na apostole.

Srbi Hr 30.05.2018.
Duhovi-Pakrac

Slavsku liturgiju služio je episkop pakračko-slavonski Jovan sa sveštenstvom slavonske eparhije. Nakon bogosluženja episkop Jovan je u svojoj besedi govorio o značaju ovog praznika.Veće srpske nacionalne manjine grada Pakraca je u saradnji sa parohijom pakračkom podržalo ovu proslavu i osiguralo posluženje i osveženje za sve prisutne u prostorijama Vladičanskog dvora.

- VSNM Pakrac u saradnji sa Parohijom pakračkom želi oživiti tradiciju praznovanja Duhova u Pakracu kao i narodna druženja u Vladičanskom dvoru. Iako je Pakrac poznatiji po proslavi Rođenja Presvete Bogorodice - Male Gospojine, koja je i ' pravoslavni kram' Pakraca i slava crkve na Gavrinici, želimo dodatno potaknuti druženja naroda iz Pakraca i zapadne Slavonije povodom Duhova i stoga želimo svake godine više gostiju u Pakracu – kaže predsednik VSNM Pakraca i zamenik gradonačelnice Nikola Ivanović.

Na proslavi Duhova u Pakracu pored domaćina, članova lokalnog veća srpske nacionalne manjine, prisustvovali su zamenik načelnika opštine Okučani Siniša Martinović, opštinski većnik SDSS-a u Okučanima Milenko Ećimović, gradska većnica SDSS-a u Pakracu Mirsada Popović Damjanović, predsednik VSNM grada Garešnice Predrag Ivančević i predsednik VSNM opštine Dežanovac Željko Mileusnić.

Uz praznik Svete Trojice vezuju se mnogi običaju, a na ovaj dan pod u hramovima pokriva se travom, a ikone se kite cvećem. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.