Protojerej-stavrofor Milorad Lazarević (1955 – 2020)

Nakon duge i teške bolesti, 26. oktobra 2020. godine, preminuo je protojerej – stavrofor Milorad Lazarević, paroh verski.

Srđan Sekulić 30.10.2020.
Milorad Lazarević

Prota Milorad Lazarević rođen je 25. oktobra 1955. godine u Kaoni, Vladimirci (Srbija) gde je i kršten nepunih mesec dana po rođenju. Ovde je završio i osnovnu školu, a potom je u manastiru Ostrog završio monašku školu 1974. godine.

Dve godine potom, po blagoslovu tadašnjeg vladike šabačko-valjevskog Jovana, venčao se sa Nadom Minovskom iz Prilepa sa kojom je imao dva sina. Za đakona je rukopoložen 16. septembra 1978. godine u Trpinji, a za prezvitera 1. oktobra iste godine u Petrovcima, da bi od episkopa bačkog Nikanora bio postavljen za sveštenika u Veri.

U ovom mestu će prota Milorad provesti ceo svoj sveštenički život, služeći u hramu Blagoveštenja Presvete Bogorodice pune 42 godine. Pored Vere on je bio paroh i u obližnjoj Klisi. Za vreme njegovog službovanja u Veri, tamošnji hram spolja je generalno obnovljen 2000. godine, a parohijski dom iz 1900. godine delimično je obnovljen. Po blagoslovu vladike osečkopoljskog i baranjskog Lukijana u porti hrama počeo je da se gradi novi parohijski dom kao višenamenska zgrada.

Prota Milorad sahranjen je na mesnom groblju u Veri 28. oktobra, a zaupokojenu liturgiju i opelo služilo je više sveštenika Eparhije osečkopoljske i baranjske.