Provaljeno u pravoslavni Hram Svetog Spasa u Šibeniku

U noći izmeću petka i subote nepoznati počinilac provalio je u Hram Svetog Spasa u Šibeniku.

Hram Svetog Spasa u Šibeniku provala vandalizam

Kako stoji u zvaničnom saopštenju Eparhije Dalmatinske, prilikom provale oštećene su brave na svim vratima a u hramu je pričinjena veća materijalna šteta.

– Tom prilikom razvaljena su ulazna vrata i sve ostale brave u crkvi, a crkveni inventar razbacan, te je pričinjena veća materijalna šteta. Po pozivu nadležnog sveštenstva šibenska policija izašla je na uviđaj, a istraga o ovom nemilom događaju trenutno je u toku – stoji u saopštenju.

Iz Eparhije poručuju da je „ovaj incident izazvao tugu i žaljenje Šibenčana, kako pravoslavne, tako i onih katoličke veroispovesti koji neretko posećuju ovaj sveti hram radi razgovora i molitve“.

Hram Svetog Spasa u Šibeniku provala vandalizam

Potpredsednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević na svom Fejsbuk profilu napisao je da je Hram Svetog Save deo identiteta Šibenika i da očekuje da će počinilac biti pronađen.

– Volim ovaj hram, njegovu ulicu i malo groblje koje ga okružuje u centru grada i zato sam tužan zbog provale. U njega sam išao kao dete i on je deo identiteta Šibenika – naveo je Milošević.

U trenucima ovog vandalskog čina u Šibeniku nije boravio episkop dalmatinski Nikodim koji je zbog koronavirusa hospitalizovan u Beogradu. Vladika ima blaže simptome, te je preventivno zadržan u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišević“ u Beogradu, radi praćenja zdravstvenog stanja, objavila je Eparhija.