Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Vukovar 2018.

Šesti međunarodni festival Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema – Vukovar 2018. i ove godine održan je u Borovu u kom se okupilo 15 mladih takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Slavko Bubalo 23.10.2018.
Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Borovo 2018

Prema onome što je stručni žiri imao priliku da čuje zaključak je da među mladima ima dosta talentovanih harmonikaša, ali da postoji problem sa kadrom koji ih obučava.

- Ja sviram od moje sedme godine i od kada sviram uvek je problem bio u profesorima, nastavnicima ili učiteljima. Mislim da ima talentovane dece, da ih je bilo i da će ih biti, ali nažalost imamo problem kadrova i učitelja koji decu sile da sviraju onako kako ih oni uče, a da i oni sami nisu baš toliko dobri. Svaki učitelj treba da zna granicu do koje on može da ih uči, a onda da ih usmeri kod nekoga ko može da im da neku nadogradnju i da ih podigne na neki viši nivo – smatra zamenik predsednika stručnog žirija na ovogodišnjem festivalu i rukovodilac Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine Mića Janković.

Po njegovom mišljenju veliki je hendikep ako deca nemaju od koga da nauče pravilno da sviraju.

- Na primer, deca jako loše sviraju bas što meni govori da njihovi nastavnici na to ne obraćaju dovoljno pažnje. Harmonika je vrlo kompleksan instrument i bukvalno predstavlja jedan mali orkestar jer u njoj imate sve i ritam, i bas, i tempo i solo. Dakle, talentovane dece ima, ali taj problem postoji i treba gledati kako ga rešiti – kaže Janković.

Na našem području slabo se uči narodna muzika

Zapažanja našeg vrhunskog umetnika na harmonici Miće Jankovića podelili smo sa organizatorom festivala, predsednikom Udruženja čuvari srpskog identiteta Draganom Todićem.

- Sa naše strane mi možemo da organizujemo edukativne seminare na kojima bi naši vrhunski umetnici i učitelji mogli da im prenesu svoje znanje. Mislim da bi na taj način sviranje harmonike mogli da omasovimo, a u isto vreme da one koji već sviraju podignemo na jedan viši nivo. Što se našeg udruženja tiče mi ćemo učiniti sve što možemo iako smo svesni da profesora harmonike na ovim prostorima baš i nema, bar kada je u pitanju narodna muzika. Uz dužno poštovanje prema muzičkim školama u kojima se uči klasična muzika mislim da su seminari i radionice na kojima deca mogu da nauče i narodnu muziku ono što nam nedostaje i na čemu ćemo nakon ovog festivala svakako raditi – kaže Todić.

Pored Miće Jankovića koji je bio potpredsednik, u stručnom žiriju kao predsednik učestvovao je naši istaknuti estradni umetnik i šef Narodnog orkestra RTS-a Branimir Đokić, a kao član profesorka Nada Stanić iz Osnovne i srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada. Oni su za najboljeg mladog harmonikaša u kategoriji pionira do 12 godina starosti proglasili Nikolu Simića iz Paraćina, a najbolji među mlađim juniorima od 12 do 15 godina bio je Veljko Stajšić iz Stapara. Prvo mesto u kategoriji juniora od 15 do 18 godina osvojio je Ishar Krupić iz Sanskog Mosta dok je za najboljeg u kategoriji seniora od 18 do 30 godina proglašen Miloš Jeftić iz Beograda.

U revijalnom delu programa koji su vodili naši popularni TV voditelji Nataša Ilić – Jovanović i Živorad Žika Nikolić pred borovskom publikom su pored mladih harmonikaša nastupile i zvezde narodne estrade Biljana Jevtić, Milan Topalović – Topalko, već pomenuti Miroljub Mića Janković, zatim Etno-grupa „Đurđevak“ i Plesna grupa „Venera“ iz Borova naselja. Festival je otvorio prošlogodišnji pobednik Milan Milićević iz Beograda.

Učesnike programa pozdravila je i saborska zastupnica Dragana Jeckov, a festival su finansijski potpomogli Savet za nacionalne manjine vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije odnosno Uprava za Srbe u regionu dijasporu i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.