Prvi konkretni koraci u saradnji ZVO-a i Subotice

Predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđan Jeremić posetio je petog juna Suboticu gde se sastao sa gradonačelnikom, dekanom ekonomskog fakulteta i direktorom studentskog doma.

Dušan Velimirović 07.06.2020.
bogdan laban subotica

Nakon što je još u februaru potpisan sporazum o saradnji između ZVO-a i Grada Subotice, zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja državnih granica, saradnja ove dve institucije nije mogla da bude nastavljena konkretnim potezima pa je zato, neposredno po otvaranju granica Hrvatske i Srbije, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić posetio ovaj grad na severu Bačke.

Najpre je upriličen sastanak sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom u Zelenoj sali Gradske kuće. Grad Subotica pripremio je 500 paketa školskog pribora za učenike koji se školuju na srpskom jeziku na području ZVO-a.

- Siguran sam da kao Grad Subotica možemo mnogo toga da pomognemo, da pokažemo na koji način mi ovde kao zajednica živimo i da pomognemo našem narodu sa druge strane granice. Ovde živimo u višenacionalnoj sredini, a Subotica je odličan primer ovakvog društvenog funkcionisanja. Druge države trebale bi da slede Zakon o nacionalnim manjinama koji Srbija ima i da ista ta pravila primenjuju i za naš narod širom rasejanja. Zajedno ćemo sa predstavnicima ZVO-a učestvovati u mnogim projektima. Danas smo ostvarili prvi korak, nekoliko meseci nakon potpisivanja sporazuma, ali u budućem preiodu zajedno ćemo raditi. Naš narod u Hrvatskoj će ovde uvek moći naći sagovornika – pojašnjava početak saradnje gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Ekonomski fakultet poželeo je dobrodošlicu studentima iz Hrvatske

Bila je ovo prilika da Jeremić poseti i Ekonomski fakultet u Subotici gde je razgovarao sa dekanom ove ustanove Aleksandrom Gruborom. Ekonomski fakultet ove godine obeležava 60 godina rada, a jedan je od osnivača Univerziteta u Novom Sadu. Radi na tri lokacije, središte je u Subotici, a postoje i akreditovana odeljenja u Novom Sadu i Bujanovcu. Danas broji oko 500 studenata, a u izdvojenoj jedinici u Novom Sadu studira i mnogo studenata s područja delovanja Zajedničkog veća opština. Prvi je fakultet u Srbiji koji je 2005. počeo da radi po Bolonjskom modelu obrazovanja. Na osnovnim i master studijima postoji osam obrazovnih programa, a doktorske studije traju tri godine.

- Naš fakultet je jedna ugledna visokoškolska ustanova, ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Imamo raširenu mrežu međunarodnih partnerstava, uključujući evropski obrazovni prostor, Rusku Federaciju, Narodnu Republiku Kinu, a imamo partnere iz Kanade i SAD-a. Veoma smo aktivni u međunarodnoj mobilnosti i studenata i nastavnika i saradnika. Većinu naših studenata čine državljani Republike Srbije, a u manjem broju to su naši sunarodnici iz okruženja. Sada je mnogo manji broj naših studenata iz Republike Hrvatske, nego što je bilo pre pet ili više godina – predstavio je našim čitaocima Ekonomski fakultet u Subotici dekan Aleksandar Grubor.

aleksandar grubor subotica

Srđan Jeremić i Aleksandar Grubor

Zanimljivo je da Grubor je poreklom iz Baranje, a sticajem životnih okolnosti više od 20 godina živi i radi u Subotici gde je završio poslednje dve godine fakulteta.

- Jedan broj studenata, ne samo iz Baranje, nego i sa vukovarskog područja je studirao ovde na fakultetu. Neki su ostali, neki su se vratili, a neke je životni put odveo u sasvim treće zemlje, ali u principu, to su bili mladi ljudi koji su deo svog života proživeli na ovom fakultet, investirali u svoju budućnost i posle toga bili u prilici da to kapitalizuju. Gotovo da nemamo studente koji su ovde studirali, a da se posle u životu nisu snašli – priča Grubor.

Domovi su spremni da prime studente

I dekan Grubor i direktor Studentskog centra Subotica Ranko Čuljković naglasili su da postoje veoma velike šanse da studenti koji upadnu na budžet, dobiju i smeštaj u domovima jer ima mnogo kapaciteta. Centar se sastoji od dva doma koji su nazvani po Bosi Miličević i Ivi Loli Ribaru, dve menze i nekoliko sportskih objekata. Studentski domovi imaju smeštajni kapacitet od ukupno 800 kreveta.

- Jedan smo od retkih studentskih centara gde studenti mogu da ostvare pravo na smeštaj i ishranu već na prvoj godini. Ovo je ujedno i poziv za studente iz vaše sredine da nam se pridruže. Na našem sajtu možete da pronađete sve uslove za boravak u domovima. Studentski dom Ivo Lola Ribar je u potpunosti rekonstruisan nakon gotovo 40 godina. Zaista je na visokom nivou, sve sobe sobe su dvokrevetne, sa čajnom kuhinjom, kupatilom, internetom i kablovskom televizijom. Rekonstruisana je i čitaonica, a ima i lepo sređen park. Dom Bosa Miličević je takođe potpuno rekonstruisan poslednje tri godine – predstavio je Čuljković Studentski centar u Subotici.

Ranko Čuljković

Predsednik Zajedničkog veća opština bio je zadovoljan učinjenim u poseti Subotici.

- Današnji sastanak sa gradonačelnikom Labanom iskoristio sam za dogovaranje nekih dodatnih koraka jer je ovo bio inicijalni korak konkretizacije naše saradnje. Napravili smo prvi iskorak, a do kraja godine planiramo da se saradnja proširi i nadogradi u smusli pomoći Grada Subotice i u nekim drugim segmentima kada su u pitanju projekti i programi u okviru rada ZVO-a u svim sferama u kojima se mi zapravo. Što se tiče studentskog dela posete, pohvalno je da bi studenti sa našeg područja koji bi studirali u Subotici imali obezbeđen budžetski tretman, a takođe i smeštaj i prehranu u studentskom centru po prihvatljivim cenama. Pokušali smo ovo saradnju nadograditi na način da našim studentima omogućimo što kvalitetnije studiranje u mestu koje im nije daleko od kuće – sumirao je utiske sa posete Subotici predsednik Zajedničkog veća opština Srđna Jeremić.

Zajedničko veće opština iz Vukovara već je ranije potpisalo sporazume o saradnji sa Gradom Novim Sadom i Opštinom Stara Pazova.