Publika čula zaboravljene pravoslavne pesme

U vukovarskoj Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja održan koncert horske muzike vokalnog ansambla Oktoih.

Oktoih u Vukovaru

U organizaciji Vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor“ u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja u centru Vukovara održan je koncert duhovne horske muzike na kojem je nastupio beogradski vokalni ansambl Oktoih. Koncert je održan pod nazivom „Pevaću Gospodu za života svojega“ što je stih koji je ujedno i naslov knjige pokojnog vukovarskog sveštenika i bivšeg predsednika VSPD Javor Jovana Radivojevića (1974 – 2016) u čiji je znak sećanja koncert i održan.

– Želimo da se koncert pod ovim nazivom održava svake godine da se prisetimo i oca Jovana, ali i svih onih značajnih ljudi koji su dali svoj doprinos u razvoju našeg društva, ali i doprinos u razvoju kulture grada Vukovara – kaže predsednik VSPD-a Javor Dejan Drakulić.

Publika okupljena u Hramu svetog oca Nikolaja imala je priliku da uživa u duhovnoj muzici gostiju iz Beograda pod rukovodstvom dirigenta Aleksandra Spasića koji je i osnivač ovog društva 2000. godine.

– Vokalni ansambl Oktoih je produžetak mog rada iz Hrama Svetog Save na Vračaru gde sam dirigovao 12 godina. Malo u šali, malo u zbilji, kažem da je to biološki nastavak i produžetak, jer moje bavljenje operskom muzikom za koju sam se školovao, kao i porodični život, su mi oduzeli vreme da budem stalno u Hramu svetog Save. Bez obzira na to, u meni je postojala jedna iskrena želja i duhovna nit koja me držala da radimo što više na novim ili zaboravljenim pravoslavnim i ne samo pravoslavnim duhovnim delima – priča Aleksandar – Saša Spasić.

Oktoih u Vukovaru publika 2019.

Oktoih je u Vukovar stigao u mešovitom sastavu u kojem su nastupili kako stari i iskusni pevači, tako i srednjoškolci. Nedostajali su jedino studenti koji su trenutno u obavezama oko ispita, ali to nije zasmetalo da repertoar bude odličan i dostojanstven u skladu sa prilikom i mestom održavanja. Koncert je održan uz blagoslov episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima.

Dodeljena Javorova priznanja

Javor je ovom prilikom obeležilo i značajan jubilej, s obzirom na to da ove godine slavi 150 godina od osnivanja. VSPD Javor je ovim povodom dodelio plaketu i značke, što je stara tradicija ovog društva, a velika značka Javora identična je onoj koju je ovo društvo nekada dodeljivalo znamenitim članovima, građanima i prijateljima. Plaketu Javora dobili su gosti, odnosno članovi vokalnog ansambla Oktoih, dok su dobitinici velike značke članovi ovog društva Aco Balaban i Svetozar Prpoš koji su sa ovim pevačkim društvom od devedesetih godina, kada je ono obnavljalo svoj rad.

Javor je dodelio značke i svim onim institucijama koje pomažu rad ovog pevačkog društva među kojima su ove godine bili Zajedničko veće opština, Gradska organizacija SDSS-a Vukovar, kao i opštine Negoslavci, Erdut i Borovo.

Javor je osnovan kao Društvo ujedinjnene omladine srpske i registrovan prvog maja davne 1869. godine, te kao takav predstavlja možda i najstarije srpsko društvo u Hrvatskoj koje je i danas aktivno. Rad društva obnovljen je 1996. godine, a tada je, pa sve do danas, među članovima bio Aco Balaban koji je ove godine dobio i veliku značku ovog društva.

– Bilo mi je drago kada sam tada čuo da Javor ponovo kreće sa radom. Ovde se relaksiram i zaboravim na sve. Znači mi puno ovo prizanje, ali mi je istovremeno i jako teško jer nas je sve manje u društvu. Deca nam odlaze na školovanje van Vukovara, a nas starijih ima svega pet. Aktivnih pevača danas ima dvanaest, ne računajući Kamerni hor Javora, a nekad nas je bilo više od 50. Bez obzira na to, dok god postoji Javor, ja ću tu biti – govori Aco Balaban.

1 KOMENTAR

Comments are closed.