Raskošnim kostimima i živahnim plesom proslavili godišnjicu

Celovečernjim programom u Hrvatskom domu Plesna grupa „Venera“ proslavila 31. godišnjicu rada.

Slavko Bubalo 03.06.2024.

Plesna grupa „Venera“ na sceni je već pune tri decenije, a 2. juna obeležila je i jednu godinu pride. Programom u dvorani Hrvatskog doma koji je trajao puna dva sata devojke i devojčice iz ove plesne grupe pokazale su svoj raskošni talenat izvodeći brojne koreografije kojima su osvajale isto tako brojne nagrade na takmičenjima širom zemlje i našeg kontinenta.

- Godišnjicu rada nismo obeležili punih pet godina. Kada se osvrnem iza sebe mogu da kažem da stvarno nisam verovala da ću toliko dugo izdržati da radim, ali uvek me nešto teralo da ne odustanem. Taman kad čovek pomisli da više ne može, dogodi se neko takmičenje pa osvojimo prvo mesto, a onda dođe novo pa ponovo prvo mesto. Tako se to nizalo i to je nešto što drži decu, jer deca vole putovanja, a onda i meni daje snagu da nastavim. Evo, pre petnaest dana sa Romskom igrom pobedili smo u Crikvenici. Kada radiš sa decom uzrasta od pet pa do dvadeset godina pre svega moraš da ih voliš, moraš da se naoružaš strpljenjem i moraš da voliš ples. Dugo sam se bavila folklorom i jako mi je nedostajao kada sam prestala nakon udaje, to me motivisalo da osnujem ovu plesnu grupu – priča osnivačica i voditeljka Venera Jovanka Nekić.

Deca su sa ovom plesnom grupom posetila brojne evropske zemlje i uvek su se kući vraćale sa najvišim priznanjima.

- Osvajali smo prva mesta u Italiji, Londonu, Beču, Parizu, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Istanbulu. Ne mogu svega ni da se setim, ali to je baš lep doživljaj kada te publika prihvati. Volela bih da tu decu više poštuju jer ona su to zaslužila. Mi svih ovih 31 godinu imamo problem sa prostorom za održavanje proba. To nam je najveći problem. U DIŠ-u smo bili 16 godina i tada je bilo jako mnogo dece, ali i ja sam bila mlađa i to je dobro funkcionisalo. Prostor tada nismo morali da plaćamo zahvaljujući pokojnom direktoru Slobodanu Periću. Onda smo prešli u vrtić kada je gospođa Buljan bila gradonačelnica pa ni to nismo morali da plaćamo kao ni kada je gradonačelnik bio Željko Sabo. Nakon toga počeli su da naplaćuju i sad jer teže, ali grad nas pomogne, imamo čak i neke stalne sponzore poput Opštine Erdut i Slavonsko-baranjskog sindikata koji su sponzorisali i naš večerašnji nastup tako što su platili ovu prelepu salu Hrvatskog doma – napomenula je Jovanka Nekić.

Rad u Venerama podeljen je u tri grupe; mlađu, srednju i stariju. Najmlađu grupu vode Tajana Panišić i Isidora Karan koje su deset godina bile plesačice, a Jovanka Nekić im pomaže savetima. Stotine koreografija, raskošnih i zanimljivih kostima ovu grupu, iako je amaterska, čini pravom profesionalnom plesnom grupom koja na prvu osvaja srca publike аli i glasove stručnih žirija.

- Već dosta dugo radim kao trener u ovoj grupi i to je jedan stvarno poseban osećaj. Meni je jako važno da sva ta strast i osećaji koje gajimo prema muzici i plesu i dalje ostaje i opstaje u Veneri i usudila bih se reći da ova 31 godina dokazuje da lagano iz amaterizma prelazimo u profesionalizam. Iza nas je zaista more plesnih nastupa i takmičenja, pehara i medalja, koje pokazuju i dokazuju naš trud i rad. Mislim da smo i večerašnjim nastupom to pokazali. Zahvalni smo i publici i roditeljima na podršci koju nam pružaju sve ove godine. Koliko je ta pomoć i podrška dragocena svedoči i pomoć koju smo zahvaljujući dobrim ljudima sakupili za takmičenje na Floridi 2022. godine na koje ipak nismo uspeli da odemo zbog poznate situacije sa virusom. Međutim, taj novac nije potrošen uzalud, iskoristili smo ga za druga takmičenja na kojima smo se takođe iskazali osvajanjem prvih mesta – ističe trener u grupi Dragana Samardžija.

Grupa okuplja devojčice iz Vukovara, Borova Naselja, Negoslavaca, Bobote i drugih mesta u kojima ima talentovane dece. Sve njih povezuje ljubav prema muzici i plesu, a nastupi i osvojene nagrade najbolji su dokaz da utrošeno vreme i znoj proliven na treninzima nisu bili uzaludni.

Na kraju programa na scenu su izašle sve članice grupe, a publici koja je do kraja ispunila dvoranu Hrvatskog doma obratila se voditeljka grupe Jovanka Nekić i zahvalila na podršci uz obećanje da će se sa Venerom družiti još dugo.

U pauzama između koreografija kada su devojčice menjale kostime publiku su zabavljali vokalni solisti Ana Ajduković i Darus Despot.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.