Raznolikost nacionalnih manjina prikazana u Vukovaru

U okviru Vukovarskog etno sajma juče je održan Dan nacionalnih manjina na kojem se predstavila i srpska zajednica sa istoka Republike Hrvatske.

Dušan Velimirović 27.09.2021.
Dan nacionalnih manjina

Sunčano nedeljno popodne izmamilo je mnoge stanovnike Vukovara i okolnih mesta na glavni gradski trg čiji prostor već nekoliko dana upotpunjuju štandovi etno sajma, a čiji program je još više obogaćen predstavljanjem nacionalnih manjina sa područja najistočnije županije.

Organizatori Dana nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije Koordinacija veća i predstavnika nacionalnih manjina potrudili su se da što šarolikije predstave multikulturalnost i jezičnu različitost koji krase ovaj kraj. Pite, mađarice, štrudle, kiflice i ostali specijaliteti nestali su ubrzo nakon što su posetioci obišli štandove. Svoje običaje i gurmanske poslastice izložili su Mađari, Bošnjaci, Nemci, Rusini, Slovaci, Srbi i Ukrajinci. Uz štandove, manjine su se predstavile i kulturno-umetničkim programom.

- Kao i svake godine, održava se ova manifestacija, uz izuzeće prošle kada smo morali da otkažemo zbog pandemije. Srpsku zajednicu predstavlja KUD „Branislav Nušić“ iz Borova sa svojim ansamblom, a predstaviće još i gastronomiju, običaje i tradiciju našeg naroda – priča predsednik Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Kako se svake godine izmenjuju domaćini, ove godine čast da vodi program imali su predstavnici mađarske zajednice iz Vukovara koji su se nastupili sa Ženskim pevačkim horom „Jesenska ruža“.

- Zbog situacije sa koronavirusom nismo uspeli da organizujemo ovu manifestaciju u maju, kako je bilo planirano, pa smo se povezali sa etno sajmom jer će nas prolaznici na ovaj način više primetiti i videti kulturu, običaje i gastronomiju nacionalnih manjina. Uvek svi pitaju gde odlaze finansije namenjene nacionalnim manjinama, a mi sad dokazujemo da stvarno radimo i da smo deo Republike Hrvatske kojim može da se diči i većinski narod zbog toga što pokazujemo šta imamo i nikada nećemo zaboraviti naše običaje – s ponosom nam govori predsednica Veća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Rozalija Jakumetović.

Kolači glavni aduti manjinskih štandova

Poznato je da je mađarska gastronomska ponuda izuzetno bogata, a ostavila je trag širom područja bivše SFRJ pa tako često na trpezi ostalih naroda nađemo i gulaš, paprikaš ili langošice. Ove godine, manjinama nije dozvoljeno da kuvaju na sajmu pa su izložene samo jednostavni slatki i slani delikatesi.

Dan nacionalnih manjina tekst

- Nismo mogli baš sve da prikažemo, nego samo slatke delicije poput žarba, mađarica i rolata, ono što stvarno najviše pravimo. Naš specijalitet je langoš i kurtoš kolač, ali to nažalost danas nismo uspeli da prikažemo jer takva je situacija. Nadamo se da ćemo za božićne praznike, ukoliko bude mogućnosti i to izložiti. Na bini je Ženski pevački hor „Jesenska ruža“ koji je deo Udruženja Mađara grada Vukovara otpevao splet mađarskih narodnih pesama, baš onako kako su pevale naše mame i bake u svatovima i manifestacijama – predstavlja svoj narod Rozalija.

Srpsku zajednicu predstavljalo je Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ koje se uz, gastronomsku ponudu, predstavilo i folklornim ansamblom.

- Naše vredne žene su pripremile slatke i slane poslastice i veoma smo srećni što se možemo svi zajedno družiti. Kod nas na štandu se nalaze kiflice, oblande, štrudle, pogačice i slično. Mi se često sastajemo i sve radimo „iz duše“ i ponosni smo što možemo pomagati i učestvovati na ovakvim manifestacijama. Postoje žene koje su bolje u slatkim, a postoje i koje su bolje u slatkim delicijama, ali svi lepo prave i sve je lepo – zadovoljna je štandom srpske zajednice Danka Ćurčić iz borovskog KUD-a.

Koliko je multikulturalnost važna za vukovarsko područje pokazala je i prisutnost velikog dela visokih uzvanika koji su predstavljali grad, županiju, Sabor i veća nacionalnih manjina.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.