Raznovrsan program povodom Ivanjdana

Manifestacija „Ivanjdanski susreti” održana je 7. i 8. jula u Belom Manastiru u organizaciji „Čuvara tradicije baranjskih Srba”.

Ivanjdanski susreti Aleksandar Dunić Beli Manastir
Aleksandar Dunić

Dva tematski različita programska dana, privukla su veliki broj Baranjaca i gostiju u Etnološki centar baranjske baštine u Belom Manastiru. U petak je program započeo izložbama – jednom daljskom i jednom domaćom, baranjskom. Nakon što su posetioci pogledali otvaranje izložbе „Mustre daljske” autorke Dejane Ocić, koju je propratila pevačka grupa „Ivanje” koja deluje pri KUD-u „Branko Radičević” iz Dalja, prebacili su se u susednu prostoriju gde su bile izložene slike baranjskog pejsaža, dela slikara Nevenka Letića.

– S obzirom na to da smo mi relativno mlado folklorno društvo, ovo su drugi po redu „Ivanjdanski susreti”. Prošle godine smo, nekako pažljivo, započeli sa folklornim društvima, s obzirom na to da smo folklorni ansambl i negujemo kulturu i tradiciju. „Mustre daljske” i jesu tradicija jednog naroda koji je živeo u Dalju. Povezali smo se sa Dejanom Ocić i poželeli da dašak Dalja prenese kod nas u Beli Manastir – priča o programu „Ivanjdanskih susreta” predsednica „Čuvara tradicije baranjskih Srba” Svetlana Žarković.

Nevenko Letić je akademski slikar koji najviše uživa u slikanju pejsaža svoje Baranje. Prisutni posetioci na izložbi u Etnološkom centru baranjske kulturne baštine imali su priliku da uživaju u jednom delu njegove zbirke o ovom području na severoistoku Hrvatske.

– Slike su akrilno platno na ploči, a glavni motiv je Baranja. Ima sedam slika, a imam i sertifikat za originalnost umetničkog dela. Inspiracija dolazi uvek i uvek se nađe nešto što se može naslikati. Slikarstvom se bavim od kad znam za sebe, odnosno od kada sam krenuo u školu. Ovo mi je u Baranji peta samostalna izložba, a ni sam ne znam koliko sam do sada imao samostalnih i zajedničkih izložbi – tvrdi Letić.

Nevenko Letić Svetlana Žarković ivanjdanski susreti
Otvaranje izložbe slika Nevenka Letića

Kulturno veče uz crtice iz života pesnika i glumaca

Publiku je najviše privukao završni događaj večeri, odnosno kulturno veče „Dučićevi eseji o ljubavi” u izvođenju beogradskog glumca Aleksandra Dunića.

– To je kolažni program, okosnica je deo Dučićevih traktata o sreći i ljubavi iz „Blaga cara Radovana” i izbor ljubavne poezije, ono što sam mislio da je dobro za publiku, odnosno ono što se meni sviđa, pravo da vam kažem, pa onda računam da će to i publici biti zanimljivo. Na kraju program začinim anegdotama iz glumačkog života da se publika opusti, nasmeje i razgali, da ne budemo baš suviše ozbiljni. Meni je Dučić inspirativan, mislim da se radi o jednom geniju. Doživljavam ga kao velikog umetnika, mislioca i filozofa, a ne samo kao pesnika. On je čovek kroz čiji um i delo progovara na stotine ljudi i prosto pokriva najširu populaciju u ljudskom rodu, različitih mišljenja, dijapazon različitih gledišta na stvari, u ovom slučaju na ljubav i na sreću – zaključuje ovaj glumac koji je slavu stekao u serijama Siniše Pavića.

Osim Jovana Dučića, Dunić je recitovao i stihove Mike Antića i Vladislava Petkovića Disa, dok je najvećim aplauzom publika nagradila izvođenje Kostićeve „Santa Marija dela salute”. Takođe, publika je uživala i u anegdotama iz života Dragana Nikolića, Milana Laneta Gutovića i Marka Nikolića koje su prepričavali kolegama glumcima.

Drugog dana programa „Ivanjdanskih susreta” održano je folklorno veče, a predstavili su se kulturno umetnička društva „Čajavec” iz Banjaluke, „Diša Đurđević” iz Vreoka kod Lazarevca, „Kruna” iz Srpskog Senmartona u Rumuniji, etno grupa „Đurđevak” iz Bobote i domaći predstavnici iz Folklornog ansambla „Čuvari tradicije baranjskih Srba”.