Reprezentacija Srba iz Hrvatske se sprema za Evropeadu

Fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske započela je pripreme za nastup na Evropeadi - evropskom prvenstvu nacionalnih manjina koje će biti održano od 20. do 28. juna u Austriji.

Dušan Velimirović 22.10.2019.
Fudbalska utakmica Tavankut

Proteklog vikenda srpski fudbaleri iz mesta širom Hrvatske okupili su se u Krapinskim toplicama kako bi započeli pripreme za drugi nastup na Evropeadi. Izabranici selektora Nikole - Nikice Gagulića proveli su vikend zajedno kako bi se bolje upoznali pa su u sklopu toga odigrali i pripremni meč „Plavi“ protiv „Belih“, ali i snimili promo-video kojim će biti predstavljeni u Austriji.

- Na utakmici smo izmešali reprezentativce iz istočnog dela Hrvatske protiv igrača iz ostatka Hrvatske. Rezultat je bio u drugom planu. Sve je napravljeno u sklopu dogovora sa Sportskim rekreativnim društvom Srba u Hrvatskoj da se snimi i video-materijal koji će biti korišten kao naša promocija na Evropeadi. Video sadrži izjave predsednika društva, selektora ekipe i igrača, a sve reprezentacije imaju obavezu da naprave svoj – priča selektor fudbalske reprezentacije Srba iz Hrvatske Nikica Gagulić.

Gagulić još uvek nije siguran koje će igrače voditi na prvenstvo jer sve zavisi od forme, ali i od mogućih povreda potencijalnih reprezentativaca nakon završenih lokalnih prvenstava.

- Ako igrači budu zdravi i spremni, očekujemo bolji rezultat. Igrača imamo dovoljno, trenutno na spisku ima 46 igrača, od čega 20 ili 22 ide u Austriju. Igrački kvalitet možemo da izvučemo samo ako svi budu zdravi i spremni. Veliki problem je što od završetka prvenstava do Evropeade ima manje od mesec dana. Imaćemo još okupljanja u trećem i petom mesecu kada ćemo znati i definitivan spisak, a tada ću moći reći nešto više i o daljnim očekivanjima od naše ekipe na prvenstvu– najavljuje selektor.

Neki igrači već imaju iskustva na ovom takmičenju

Pripreme za sledeću Evropeadu su započele mnogo ranije nego za prethodnu kada nije ostvaren zapažen rezultat pa su shodno tome, ovaj put očekivanja ipak malo veća.

- Prošli put nisam bio, ali prema priči igrača koji su bili i učestvovali, takmičenje je dosta jako. Zanimljiv je i primer koji sam čuo od ljudi koji su učestvovali - Nemci iz Rusije su se pripremali u Sočiju i imali su na raspolaganju čak 400 igrača, pa prema tome vidimo koliko smo mi malobrojniji od njih. Od njih 400 izabrali su 22 najbolja i mislim da čak nisu završili među četiri najbolje ekipe. Najviše zavisi od nas, ali i od drugih ekipa – objašnjava snagu ovog takmičenja Nikica Gagulić.

Dosta važan podatak je da su svi klubovi iz Hrvatske u kojima igraju srpski predstavnici dali dozvolu svojim fudbalerima da nastupe na ovom takmičenju. Fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske odigrala je 15. juna prijateljsku utakmicu protiv Hrvata iz Srbije u vojvođanskom Tavankutu kada je poražena sa 4:1.

Srbi iz Hrvatske su na prethodnom nastupu na Evropeadi 2016. godine zauzeli drugo mesto u svojoj grupi sa jednom pobedom i dva poraza, ali se nisu uspeli plasirati u sledeću rundu takmičenja.