Šahisti iz Borova i Negoslavaca organizovali zajednički turnir

U vukovarskom restoranu Mornar održan je tradicionalni Svetosavski brzopotezni šahovski turnir na kojem su najbolji bili igrači iz Trpinje.

Slavko Bubalo 30.01.2023.
brzopotezni šahovski turnir

Svetosavski turniri u šahu tradicionalno su organizovani u Borovu i u Negoslavcima, a ove godine napravljen je izuzetak pa su ova dva kluba turnir, velikom srpskom svetitelju u čast, organizovali zajedno. Pokazalo se da zajednička organizacija odgovara svim stranama, kako klubovima tako i igračima jer je tako jednostavnije i manje naporno. Turnir je održan 29. januara, a igralo se prema Bergerovom sistemu u sedam kola sa tempom igre 10+5.

- Na zajedničku organizaciju odlučili smo se iz više razloga. Prvi je taj da su ovako troškovi manji, a drugi je taj da predupredimo eventualne neprilike jer vreme je virusa gripe i prehlade pa je bolje da se sve to brže završi. Učestvuje ukupno osam ekipa koje se takmiče u regionalnim ligama Slavonije i Baranje i Hrvatskim šahovskim ligama. Ako govorimo o Negoslavcima klub je dugo godina nastupao u Drugoj hrvatskoj šahovskoj ligi, međutim pre dve godine smo ispali i sada smo u Trećoj ligi. Prošle godine bili smo u sredini tabele, a sada ćemo videti kako će biti - priča Miodrag Mišanović iz negoslavačkog šahovskog kluba i dodaje da klub za svoj rad ima konstantnu i dobru podršku Opštine Negoslavci koja pokriva sve troškove potrebne za nesmetan rad kluba.

Da je zajednička organizacija Svetosavskog šahovskog turnira dobra stvar slaže se i predstavnik borovskog kluba.

- Razgovarali smo sa predstavnicima svih klubova i došli smo do zaključka da dva dana održavanja predstavlja opterećenje i za igrače i za nas kao organizatore. Zato mislim da ćemo sa ovom praksom nastaviti i narednih godina jer nam je ovako organizacija i uspešnija i lakša. Protekla sezona u Trećoj hrvatskoj ligi za nas je bila dosta teška jer je dosta naših glavnih igrača bolovalo od korone. Podelili smo četvrto i peto mesto. Drugu polovinu prvenstva igrali smo bez i jednog igrača sa strane, tako da smo uspehom kluba na kraju ipak zadovoljni. Ove godine imamo i pojačanja pa sam optimista kada su budući rezultati u pitanju - priča predsednik ŠK Sloga iz Borova Lazar Bosić koji je, isto kao i njegov kolega iz Negoslavaca, zadovoljan podrškom koju šahistima pruža opština Borovo.

Turnir se igrao po tzv. Bergerovom sistemu, odnosno svako sa svakim, a sudija na turniru bio je Jovo Dokmanović koji je objasnio ulogu koju šahovski sudija ima na jednom šahovskom turniru.

šah stranica zvo

- Suđenje u šahu nije opasno kao ono u fudbalu, nema grubih startova, nema ni kartona jer su igrači uglavnom fer. Svi se međusobno poznaju i uvažavaju pa nema nekih svađa. Osim što beleži rezultate sudija je tu da interveniše ako bude eventualnih sporova. Dešava se da neko uzme figuru pa ne odigra njom nego nekom drugom, onda je tu sudija da to razreši. Ja ne sudim dugo, oko četiri godine je prošlo kako imam licencu, a sudio sam i bez licence ali ne ovakve zvanične turnire nego naše privatne. I sam igram šah u prvoj ekipi Trpinje i volim tu igru - priča Jovo Dokmanović.

Pobedili Trpinjci

Za trofej se osim domaćina Borova i Negoslavaca borilo još šest ekipa. Dve su bile iz Trpinje, a stigli su i šahisti iz Bobote, Bijelog Brda, Pačetina i Markušice. Prvo mesto osvojila je prva ekipa Trpinje sa ukupno 14 bodova. Drugi su bili Negoslavčani sa 11 bodova, a isto toliko osvojili su i trećeplasirani Borovci koji su imali nešto slabiji skor. Četvrti su bili Boboćani, peti Bjelobrdci, šesti Pačetinci, sedmi Markušičani, a osmo mesto pripalo je drugoj ekipi Trpinje.

Među pojedincima najbolji na prvoj tabli bio je Milan Marinković sa 4,5 poena, na drugoj tabli Hajke Babić sa 6 poena, na trećoj Goran Radovanović sa 5,5 i na četvrtoj Milan Glušica sa 6 poena.

Turnir je posvećen profesoru Milenku Jovanoviću, šahovskom FIDE majstoru koji je igrao za oba kluba i koji je dao ogroman doprinos razvoju šaha na prostoru istoka Hrvatske.

- Profesor Jovanović je legenda šaha. Inače je bio Borovac, ali je igrao za oba naša kluba. Iz Borova je 1965. godine otišao u Novi Sad na studije. Završio je Poljoprivredni fakultet, magistrirao i doktorirao i nastavio rad na fakultetu kao profesor na Institutu za agroekonomiju. Pored nauke bavio se i šahom i igrao je za mnoge vojvođanske klubove, a zadnjih petnaestak godina igrao je i sa borovsku Slogu, bobotskog Borca, zatim za Slaven, a karijeru je završio u Negoslavcima. Nažalost, umro je 2020. godine od posledica korone, a iza sebe je ostavio zaista jedan upečatljiv trag što nas je i motivisalo da ovaj turnir igramo njemu u čast - ističe Miodrag Mišanović.

Turnir je odigran pod pokroviteljstvom Zajedničkog veća opština iz Vukovara.