Sećanje na Đorđa Jagnića (1855-1931)

Pomen za dobrotvora Đorđa Jagnića, jednog od osnivača i članova uprave Srpske banke i Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga u Zagrebu, održan je na zadušnice u Pakracu.

Đorđe Jagnić je u Pakracu osnovao Prvu srpsku štedionicu i u Austro-Ugarskoj monarhiji se zalagao za širenje srpskih zemljoradničkih zadruga. Među prvima se priključio Privredniku i bio je član Patronata dobrotvora ovog srpskog društva. Zahvaljujući njemu na izučavanje zanata i trgovine iz pakračke eparhije poslano je preko 2.000 dece. I svoju kuću u Pakracu, na Trgu bana Jelačića 18 poklonio je Privredniku.

Pomen Đorđu i Anki Jagnić služio je paroh pakrački Đorđe Teodorović, a buket cveća na njihov grob položila je stipendistkinja „Privrednika“ Biljana Sudar.

– Pakrac i njegovi građani trebaju čuvati sećanje na naše nekadašnje sugrađane, a posebno na porodicu Jagnić koja je zajedno sa eparhijom doprinela velikom broju školovane dece u prošlosti. Sada, u ovom vremenu „Privrednik“ radi veliku stvar i potrebno je pomoći da se što više naše dece i studenata pomogne u školovanju – rekao je tom prilikom zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.