Sećanje na stradale u Tornju, Gornjoj i Donjoj Obriježi i Derezi

Protojerej-stavrofor Luka Bosanac služio je 4. avgusta pomen postradalima iz četiri zapadnoslavonska sela koji su na taj dan 1942. godine svirepo ubijeni od strane Pavelićevih ustaša.

Slavko Bubalo 07.08.2023.
Dereza parastos

Pre 81 godinu, odnosno 4. avgusta 1942, u selo Toranj kod Pakraca ustaše su dovele 65 meštana sela Donja Obrijež te ih u šumarku nekoliko stotina metara iza hrama Svetog Velikomučenika Pantelejmona pobili, a njihova tela bacili u iskopanu raku. Pomen postradalima služio je nadležni paroh protojerej-stavrofor Luka Bosanac. Zajedno s njim spomenike u Tornju i Gornjoj Obriježi posetile su i delegacije srpskih institicija i antifašista Pakraca i Lipika.

Istoga dana, kako se već godinama čini, obeleženo je i stradanje meštana sela Dereza kada je, tog avgustovskog dana 1942. godine, ubijeno i u dva tamošnja bunara bačeno 250 srpskih duša.

Sa oba mesta stradanja poslana je poruka da to nisu bili ratnici, već obični ljudi, seljaci koji su mirno živeli u svojim kućama i da je njihovo stradanje rezultat pomračenja ljudskog uma i srca te da je dolazak, sećanje i poklonjenje ovim svetim mučenicima stradalima, našim precima dug i obaveza sdašnjih i budućih generacija.

Na novim naraštajima je obaveza da čuvaju uspomenu na njih, da ih se molitveno sećaju, obilaze i održavaju mesta njihovih stradanja, sa verskim osjećajem i poklonjenjem kao i svakom ostalom vrstom poštovanja, što isključivo i jeste cilj obeležavanja spomena na postradale.

U ime Grada Pakraca i VSNM Pakrac vence su položili gradska većnica SDSSa Nada Todorović i predsednica VSNM Pakraca Ana Romanić. U ime srpskih institucija i SDSS-a vence su položili zamenik župana PSŽ Nikola Ivanović i član Ivršnog odbora SDSS PSŽ Miladin Jakovljević.

Delegacija UABA Pakrac-Lipik vence je položila u Derezi, Tornju, Gornjoj Obriježi.