Sećanje na žrtve etničkog čišćenja zapadne Slavonije u Grubišnom Polju

U organizaciji Srpskog narodnog veća u crkvi Svetog Đorđa u Grubišnom Polju održana je liturgija i parastos za žrtve etničkog čišćenja zapadne Slavonije i Bilogore 1991. godine.

Srbi Hr 16.12.2018.
Grubišno Polje Parastos 1991. godina 2018.

Liturgiju je predvodio paroh velikobršljanički Slavomir Gvojić, a nakon toga u parohijskom domu, uz skromno posluženje, prisutnima su se obratili predsednik Veća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i potpredsednik SNV-a Darko Karanović, zamenik predsednika SNV-a Saša Milošević i bivši predsednik VSNM Virovitičko-podravske županije i živi svedok ovih događaja Mladen Kulić, javlja zvanična internet stranica Samostalne demokratske srpske stranke.

Saša Milošević je predstavio presek zločina nad Srbima od početka 1991. godine pa do "Bljeska" i "Oluje", koji do sada nisu procesuirani od strane državnih tela Republike Hrvatske.

Darko Karanović je izneo podatke Udruženja "Pravda" iz Bjelovara o 600 uništenih srpskih kuća u prstenu grada Bjelovara. Vlasnici do danas, u ogromnom broju nisu obeštećeni od učinaka ovih terorističkih dela u režiji države, navodi SDSS.

Mladen Kulić istakao je da bi bilo potrebno da županijska srpska veća iz četiri zapadnoslavonske županije, uz podršku SNV naprave spiskove svih žrtava iz ratnog perioda.

Na komemoraciji su prisustvovali i zamenici župana iz redova pripadnika srpskog naroda Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije Saša Lukić i Igor Pavković te predsednici veća srpske nacionalne manjine iz brojnih mesta u zapadnoj Slavoniji.

SDSS: „Zločin ništa manji od onih u Bljesku i Oluji“

Istog dana kada i parastos održan je i Glavni odbor SDSS-a u Vukovaru na kojem je usvojena „Izjava saosećanja sa stradalim Srbima zapadne Slavonije i Bilogore jeseni i zime 1991. godine". Usvajanje Izjave incirao je član Glavnog odbora Milan Radaković iz Batinjana kod Daruvara, i sam preživeli svedok ovih događaja.

Tekst izjave prenosimo u celosti:

Duboko saosećamo sa više od 51.000 naših sunarodnika iz 168 sela oko Voćina, Slatine, Grubišnog Polja, Sirača, Đulovca, Daruvara i Požege koji su prisilno proterani jeseni i zime 1991. godine sa svojih ognjišta.

U kampanji etničkog čišćenja ovog prostora ubijeno je oko 630 Srba civila čiji je jedini krimen bio što nisu uspeli otići i pobeći na vreme, a likvidirano je i tridesetak ratnih zarobljenika. U demokratskoj državi nezamislivo je da za ove zločine nikada niko nije odgovarao! A isto tako je nezamislivo i nedopustivo da do danas ne znamo ni rezultat istrage, po podnesenim kaznenim prijavama, za zločine nad Srbima u selima Požeške kotline iz istog perioda.

Osim ogromne žrtve, ovaj egzodus ostaje u kolektivnom pamćenju svih nas i po temperaturama ispod minus 20 stepeni i visokog snega kroz koji su se Srbi raznim putevima spasa, pešice ili sa improvizovanim prevoznim sredstvima, u stalnoj životnoj opasnosti – probijali do Bosne.

Sa dubokom tugom se sećamo ovog prvog velikog i nasilnog egzodusa Srba u novoj hrvatskoj državi i žrtava stradalih u njemu!

Obzirom na predratni broj Srba zapadne Slavonije i Bilogore, ovaj pogrom i zločin nije ništa manji od istoga počinjenog u Bljesku i Oluji!

Glavni odbor podržava komemorativna okupljanja poput današnjeg u Grubišnom Polju kojima se odaje pijetet ubijenima i daje obol sveukupnoj žrtvi srpskog naroda ove regije, te u čuvanju sećanja daje i davaće svoj puni doprinos – navodi se u Izjavi saosećanja.

Odlukom Srpskog narodnog veća iz 2013. svake godine u decembru zajedničku komemoraciju žrtvama egzodusa Srba Bilogore i zapadne Slavonije održavaju županijska veća Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije. Domaćinstvo i organizacija komemoracije svake godine pripada jednoj od četiri županije obuhvaćene egzodusom. Tako se lani tragedije sećalo u Slatinskom Drenovcu, a ove godine u Grubišnom Polju.