Seminar za učitelje srpskog jezika i kulture po modelu C

U Rijeci organizovano Stručno veće učitelja srpskog jezika i kulture u nastavi po C modelu, koju u Hrvatskoj pohađa više od 800 učenika.

Nikola Milojević 02.07.2018.
Rijeka-1 učitelji C model srpski jezik i kultura

Učitelji iz nastave srpskog jezika i kulture u nastavi po modelu C imaju retku priliku da se međusobno okupe, steknu nova saznanja i razmene probleme sa kojima se u nastavi susreću, a upravo zbog toga za njih se u toku školske godine organizuju dva seminara. Jedan od njih održan je nedavno, 20. juna u OŠ „Srdoči“ u Rijeci u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i uz finansijsku podršku Zajedničkog veća opština.

Stručno veće je obuhvatilo nastavnike iz cele Hrvatske gde postoji model C, osim Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije gde pripadnici srpske zajednice imaju organizovanu nastavu po modelu A.

Nastava po modelu C i dalje pod problemima

Model C trenutno pohađa više od 800 učenika, a ovakvi skupovi su pored učenja i prilika da se učitelji povežu i da progovore o problemima koje imaju u nastavi.

- Veliki problem u modelu C imamo sa imenovanjem savetnika. Trebalo bi za taj deo nastave da bude imenovan neko, jer je prostor veliki i okuplja znatan broj dece. Zbog toga bi trebalo imenovati osobu koja bi pratila realizaciju nastavnog procesa i nastavnih sadržaja u svim tim školama. U modelu C se oseća i veliki nedostatak udžbenika. Oni su napisani, ali plan i program do sada još nije verifikovan – kaže predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović koja je prisustvovala ovom seminaru u Rijeci.

Ovo stručno veće nazavno je „Celovita kurikularna reforma i C model“, a upravo je o novom nastavnom planu i programu za model C i bilo reči na skupu. Pored toga, teme su se odnosile i na učenike s poteškoćama u razvoju, individualizaciji vaspitno-obrazovnog programa, a školska nadzornica-savetnica za srpski jezik Jadranka Radošević održala je i predavanje povodom 75 godina od smrti pesnika Jovana Dučića.

Srpski jezik se po prvi put uči u Rijeci

Rijeka je ove godine bila domaćin seminara iz razloga što je od prošle školske godine u ovom gradu i Osnovnoj školi „Srdoči“ po prvi put organizovano učenje srpskog jezika i kulture po modelu C. Za sada je samo troje učenika koji dodatno uče srpski jezik, ali ima naznaka da će taj broj u budućnosti biti puno veći s obzirom na velik broj pripadnika srpske zajednice koji ovde žive.

Učiteljici koja predaje srpski jezik i kulturu u OŠ „Srdoči“ ZVO je uručilo komplet knjiga za lektiru od prvog do četvrtog razreda.

- Mi smo dali svoju podršku ovom skupu, a posebno smo srećni što je ovakav vid nastave pokrenut u tako velikom centru kao što je Rijeka. Verujemo da je to samo početak i da će se prijaviti još dece koja žele da nauče srpski jezik i pismo. Verujemo da je to afirmativno i za druge sredine i druge veće gradove u kojima nema organizovane nastave po modelu C kao što je na primer Osijek i još neki gradovi gde ima puno Srba, ali ljudi još uvek nemaju hrabrosti da upišu decu na taj oblik nastave – ističe Milica Stojanović.