Šesnaesta godišnjica od smrti Miloša Vojnovića

Na vukovarskom gradskom groblju parastosom i polaganjem venaca, 25. oktobra obeležena je šesnaesta godišnjica od smrti prvog predsednika Zajedničkog veća opština i jednog od osnivača i potpredsednika Samostalne demokratske srpske stranke Miloša Vojnovića.

Srđan Sekulić 26.10.2018.
Miloš Vojnović parastos Vukovar 2018.

Pored njegovih najmilijih, na grobu Miloša Vojnovića okupili su se oni koji su s njim sa kraja devedestih godina prošlog veka i početka novog stoleća vodili bitku za očuvanje identiteta i prava srpskog naroda na području istoka Hrvatske kao i cele države, ali i oni koji u današnje vreme nastavljaju tim putem.

Nakon parastosa kojeg je služio vukovarski paroh protojerej stavrofor Saša Kuzmanović i polaganja venaca na Vojnovićev grob koje su položili Vojislav Stanimirović ispred SDSS-a, Srđan Jeremić ispred ZVO-a, te predstavnici Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, gradske organizacije SDSS-a i Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca.

Prisutnima se obratio sadašnji predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

- Miloš je, nažalost, platio cenu hajke koja se dizala na sve one koji su vodili srpski narod i onda, ali i danas. Sigurno da ono što je ostalo iza Miloša, njegova ideja, njegovo razmišljanje i borba za interese i prava srpskog naroda je ono što nas, današnje generacije, obavezuje da nastavimo istim putem i da pokažemo da i ova žrtva Miloša Vojnovića neće i ne sme biti uzaludna. Možda je i sudbina tako htela da Miloš sa nama više nije, da je zaista prerano otišao i da je još puno toga mogao da da ovoj zajednici, ali smo umesto njega danas dobili njegovog sina Nebojšu, čoveka koji puno pomaže svom narodu i Zajedničkom veću opština na čijem se čelu nalazio upravo njegov otac – istakao je Jeremić.

Prisutnima se potom obratio i Vojnovićev sin Nebojša koji se svima zahvalio što se svih ovih godina od smrti njegovog oca sećaju njegovog lika i dela i redovno okupljaju oko njegovog večnog počivališta.

Miloš Vojnović preminuo je 25. oktobra 2002. godine nakon hajke koja je na njega podignuta u hrvatskoj javnosti, a sahranjen je dva dana kasnije, na pravoslavni praznik Svetu Petku. Njemu u čast Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca nosi njegovo ime dok je Samostalna demokratska srpska stranka ustanovila plaketu „Miloš Vojnović“ koja se dodeljuje najzaslužnijim pojedincima unutar ove organizacije.